Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Geld.nl , 02 januari 2013, 17:02 uur

Leaseauto en verzekering - Hoe het werkt

 

Veel zakelijke rijders rijden in een leaseauto. Maar hoe zit het eigenlijk met de autoverzekering als je een leaseauto hebt? Wie regelt dat en bouw je eigenlijk wel schadevrije jaren op?Wie moet de verzekering afsluiten?

Bij de meeste leaseauto’s is sprake van operational lease. Dit wil zeggen dat de auto eigendom blijft van de verhuurder. In dit geval is de leasemaatschappij, als eigenaar van de auto, verplicht een autoverzekering hiervoor af te sluiten. Het voordeel is dat je je niet zelf druk hoeft te maken over de verzekering. Het nadeel is dat je geen keuze hebt in waar de auto verzekerd is en tegen welke voorwaarden.
Als je de auto echter hebt geleased via een financial lease constructie, moet je wel zelf zorgdragen voor de verzekering. Financial lease wil zeggen dat jij als ‘huurder’ aan het einde van de leaseperiode eigenaar wordt van het voertuig.

Zelf verzekeren?


Als je zelf de verzekering van de auto moet regelen is het van belang goed te gaan vergelijken voor jouw auto het meest geschikt is. Is de leaseauto een zakelijke auto, dan is het verstandig een zakelijke verzekering af te sluiten. Meer hierover lees je in ons vorige blogartikel: Auto van de zaak verzekeren Veel leasemaatschappijen stellen verplicht dat de auto All Risk wordt verzekerd. Dit betekent dat je uitgebreid verzekerd bent tegen zowel schade toegebracht aan anderen als schade aan het eigen voertuig.

Je betaalt voor een All Risk verzekering vaak wel een hogere premie, maar dat neemt niet weg dat de premieverschillen tussen verzekeraars groot zijn. Een goede vergelijking loont dus zeker. Zo kun je de verzekering kiezen die de beste premie biedt voor de dekking die je nodig hebt. Meer hierover lees je op Geld.nl.

Schadevrije jaren?


Omdat je in de meeste gevallen een leaseauto niet zelf verzekert, maar de verzekering via de leasemaatschappij loopt, vragen veel mensen zich af of ze met een leaseauto wel schadevrije jaren opbouwen. Je bouwt geen schadevrije jaren op zoals je dit zou doen wanneer je zelf een verzekering hebt afgesloten, maar je kunt wel de leaseverklaring van je leasemaatschappij gebruiken om aan te tonen dat je een X aantal jaren schadevrij heb gereden wanneer je een nieuwe autoverzekering gaat afsluiten.

Zodra de leaseperiode afloopt, krijg je van je leasemaatschappij een leaseverklaring waarin staat of je schade gereden hebt in de periode en wat voor een schades dat waren. Ga je een nieuwe autoverzekering afsluiten voor je nieuwe auto? Dan kan de verzekeraar de leaseverklaring gebruiken om te bepalen waar je wordt ingeschaald op de bonus-malus ladder en hoe hoog je no-claim korting dus wordt. De leaseverklaring blijft één jaar geldig na beëindiging van het leasecontract. 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
Over de auteur:
Geld.nl is de meest complete vergelijkingssite op het gebied van financiŽle producten en diensten. Op Geld.nl vergelijkt en vindt u eenvoudig autoverzekeringen, spaarrentes, kredieten en hypotheken.
 
 
Reacties
 
Zakelijke autoverzek...  |   | 
7-11-2016
 | 
15:35 uur
Verzekeringsmaatschappijen zijn niet altijd even blij met leaserijders omdat deze meer schade rijden. Zouden leaserijders minder verantwoord rijden omdat de auto geen eigendom is van de bestuurder?
Autoverzekering  |   | 
20-04-2017
 | 
15:43 uur
Eenvoudig autoverzekeringen vergelijken.
Autoverzekeringen  |   | 
20-04-2017
 | 
15:44 uur
Autoverzekeringen vergelijken en afsluiten. De beste en goedkoopste.

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
ADVERTORIAL
Frank van Marwijk, Michel Hoetmer, Asha Kalijan, Jan Vermeiren, Johanna Kroon en André de Waal. Lees de gratis artikelen van deze management best-seller auteurs op Managersonline.nl. Plus: handige checklists en het laatste managementnieuws!
Dankzij Dogdrones is overlast van hondenpoep verleden tijd
Tinki.nl, de vergelijkingssite voor hondenliefhebbers, heeft samen met Space53, het internationale testcentrum voor drones, twee dogdrones ontwikkeld die de overlast van hondenpoep moeten terugdringen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek.
Lees verderMeer boeken
ADVERTORIAL
Word nu abonnee van Brisk Magazine en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists en voorbeelddocumenten voor ondernemers. Klik hier om u te registreren.
BRISK-INDEX
AEX index: 521.13 -0.15 %
Brisk-index: 206.10 0.60 %
Stijgers Dalers
Stern groep 24.5  4.5 %
Nutreco 47  3.9 %
BE semicondu 47.96  3.5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Gemalto 51.42  -7.2 %
KAS bank 10.9  -3.6 %
Meer beurs