Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Geld.nl , 06 december 2012, 16:29 uur

Auto van de zaak verzekeren: de do's en don'ts

 

Als u een auto van de zaak heeft, bent u net als bij een privéauto verplicht deze minimaal te verzekeren met een WA-dekking. Deze verplichting gaat in vanaf de dag dat het kenteken op naam van het bedrijf komt te staan. Maar waar moet u op letten bij het verzekeren van een auto van de zaak?

Diverse verzekeraars bieden autoverzekeringen aan die specifiek zijn afgestemd op het zakelijk gebruik van de auto. Zo worden met zakelijke auto's over het algemeen meer kilometers gereden. Ook kennen zakelijke auto's vaker wisselende bestuurders. Een zakelijke autoverzekering houdt hier rekening mee.

Checklist auto van de zaak verzekeren
- Welke dekking? (WA of (beperkt)Casco)
- Is schade bij privé gebruik ook gedekt?
- Aanvullende verzekering nodig?
- BTW verrekenen?

Welke dekking bij auto van de zaak verzekeren?
Zakelijke autoverzekeringen, kennen net als privéerzekeringen drie soorten dekkingen: de WA-dekking, de WA + Beperkt Casco dekking en de WA+ Volledig cascodekking. Een WA-verzekering biedt alleen dekking tegen schade die met het voertuig wordt toegebracht aan anderen. Een (Beperkt) Cascoverzekering biedt ook dekking tegen schades aan het eigen voertuig. Veel mensen kiezen voor een WA+ Beperkt Casco dekking als ze een auto van de zaak verzekeren, omdat hiermee ook ruitschade, zoals een sterretje, is verzekerd.

Welke dekkingsvariant voor uw zakelijke auto het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Het belangrijkst om rekening mee te houden is de leeftijd en de waarde van de auto. Heeft u een goedkope auto die voor u al een of meerdere eigenaren heeft gehad? Dan is een WA-dekking met eventueel beperkt Casco meestal voldoende. Voor een nieuwe auto valt eigenlijk altijd een Volledig Cascodekking aan te raden.

Ook verzekerd tijdens privégebruik?
Gebruikt u de auto van de zaak ook privé? Dan hoeft dat meestal geen probleem te zijn. Ook als u schade rijdt tijdens het privégebruik valt dit onder de zakelijke autoverzekering. De voorwaarden hiervoor kunnen wel verschillen per verzekeraar. Het is dus verstandig dit van te voren te checken als u een bedrijfsauto wilt verzekeren die u ook privé gaat gebruiken.

Aanvullende verzekeringen nodig?
Naast de autoverzekering, kunt u nog enkele aanvullende dekkingen afsluiten als u een auto van de zaak gaat verzekeren. De meest voorkomende aanvullende verzekeringen zijn:

- De pechhulpverzekering. Deze biedt dekking voor hulp bij pech onderweg.
- De rechtsbijstandverzekering. Voor juridische bijstand bij geschillen waarbij uw zakelijke auto is betrokken.
- De ongevallen-inzittendenverzekering. Deze keert een vast bedrag uit bij schade aan bestuurder en/of passagiers bij een ongeval.
- De schadeverzekering inzittenden. Deze keert uit bij schade die bestuurder en/of passagiers lijden door een ongeluk.

Afsluiten en BTW verrekenen
De auto van de zaak verzekert u eenvoudig met een zakelijke verzekering. In veel gevallen betaalt u hiervoor een lagere premie, omdat u geen btw betaalt over de premie. Daar staat tegenover dat u bij een schadevergoeding, het schadebedrag min de btw vergoed krijgt. Meer over een zakelijke autoverzekering afsluiten lees je op Geld.nl, kan meestal niet online. Hiervoor dient u direct contact op te nemen met de tussenpersoon of verzekeraar van uw keuze. Dit omdat u als ondernemer recht kan hebben op BTW-aftrek voor de zakelijke autoverzekering.

Maar let op: is uw auto exclusief BTW verzekerd, dan geldt dat eventuele schade-uitkeringen ook exclusief BTW worden uitbetaald. Dat betekent dus dat u de BTW die door een schadeherstelbedrijf voor een reparatie wordt gerekend zelf moet betalen. 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
Over de auteur:
Geld.nl is de meest complete vergelijkingssite op het gebied van financiële producten en diensten. Op Geld.nl vergelijkt en vindt u eenvoudig autoverzekeringen, spaarrentes, kredieten en hypotheken.
 
 
Reacties
 
a.a. davelaar  |   | 
6-03-2014
 | 
19:55 uur
Mag je met een eenmanszaak een auto op de zaak kopen en dan verzekeren als particulier?
Geld.nl  |   | 
7-03-2014
 | 
08:27 uur
In theorie zou dit kunnen, omdat het kenteken bij een eenmanszaak altijd op je eigen naam staat. Je kunt het kenteken niet laten registeren op naam van de eenmanszaak, omdat dit geen erkend rechtspersoon is.
Een particuliere autoverzekering biedt echter geen dekking voor zakelijk gebruik van de auto. Dus waarschijnlijk heb je toch een zakelijke autoverzekering nodig.
Zakelijke autoverzek...  |   | 
7-11-2016
 | 
15:52 uur
Vergelijk als eerste op voorwaarden en daarna pas op prijs. Hiermee voorkom je van een koude kermis thuis te komen wanneer je een beroep moet doen op je verzekering

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs