Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Geld.nl , 09 december 2013, 00:00 uur

Zorgverzekering voor personeel kiezen

 

Collectiev e zorgverzek ering kan al vanaf een enkele werknemer

Aandacht voor de gezondheid van het personeel wordt steeds populairder bij werkgevers. Behalve zorgen voor gezonde lunches en een gratis abonnement op de sportschool, kunt u uw werknemers ook een collectieve zorgverzekering aanbieden. U laat dan zien dat u aandacht heeft voor de gezondheid van het personeel en uw werknemers kunnen profiteren van een korting op de premie zonder dat het u iets kost. Maar hoe kiest u een goede collectieve verzekering voor uw personeel?

Bijna elke zorgverzekeraar biedt de mogelijkheid om als werkgever een collectieve verzekering af te sluiten voor uw werknemers. U hoeft hiervoor niet per se veel werknemers in dienst te hebben. Een collectief starten kan al met twee personen. Als u ��n werknemer heeft, kunt u dus al samen een collectief vormen.

Korting bij zorgverzekering voor personeel
Het belangrijkste voordeel van een collectieve verzekering is de korting die u en uw werknemers hiermee kunnen krijgen op de premie. De kortingen verschillen echter per verzekeraar en kunnen uiteenlopen van 6 tot 10 procent. Vraag daarom altijd offertes aan bij meerdere verzekeraars voor u een keuze maakt. Ook loont het om niet zondermeer akkoord te gaan met de korting die een verzekeraar biedt in de offerte. Zeker als u een grote groep werknemers vertegenwoordigt, is het vaak mogelijk om in gesprek met de verzekeraar een hogere korting te regelen.

Dekking collectieve verzekering
Behalve over de premie kunt u met deze verzekeraar ook onderhandelen over de dekking van de aanvullende verzekeringen. De dekking van de basisverzekering is niet onderhandelbaar, omdat deze wettelijk is vastgesteld. Voor de aanvullende verzekeringen kunt u met de verzekeraar wel tot afwijkende voorwaarden komen die gunstig zijn voor uw werknemers. Verrichten uw werknemers fysiek zwaar werk, dan wilt u misschien wel een extra goede dekking voor fysiotherapie. En bij een bedrijf waar de werkdruk hoog ligt, wilt u misschien liever extra vergoeding voor cursussen en therapie�n bij burn out klachten.

Gezinnen meeverzekeren? Een andere belangrijke vraag bij het regelen van een collectieve verzekering is of uw werknemers hun gezinsleden mogen meeverzekeren met het collectief. Bij de meeste verzekeraars is dit geen probleem. Maar het is wel belangrijk dit van tevoren te controleren, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Vrije zorgkeuze?
Dit jaar speelt nog meer dan andere jaren de vrije zorgkeuze een grote rol bij de keuze voor een zorgverzekering. Er bestaan drie soorten zorgverzekeringen: natura-, restitutie en combinatiepolissen. Biedt de verzekeraar die u kiest alleen een naturapolis aan, dan krijgen u en uw werknemers alleen een volledige vergoeding bij een gecontracteerde zorgverlener. Kiest u of een werknemer voor arts, therapeut of ziekenhuis waarmee de verzekeraar geen contract heeft? Dan wordt maar 50 tot 80 procent vergoed van het bedrag dat u bij een gecontracteerde zorgverlener vergoed zou krijgen. Voor spoedeisende zorg heeft u altijd vrije zorgkeuze.

Met een restitutiepolis kunt u wel zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Voor een combinatiepolis geldt voor sommige zorg vrije zorgkeuze. Voor andere zorgsoorten bent u gebonden aan gecontacteerde aanbieders als u een volledige vergoeding wilt. Laat u altijd goed informeren door de verzekeraar over voor welke zorg u en uw werknemers wel en geen vrije zorgkeuze hebben.

Let op: Dit jaar bieden enkele verzekeraars ook natura selectief polissen aan. Hierbij is het aantal gecontracteerde zorgverleners zeer beperkt. Voor planbare ziekenhuiszorg zijn dan bijvoorbeeld slechts 11 tot 16 ziekenhuizen gecontracteerd.

Extra voordelen collectieve zorgverzekering voor personeel
Behalve de korting op de premie en dat u uw personeel een goede secundaire arbeidsvoorwaarde biedt, heeft een collectieve zorgverzekering vaak nog extra voordelen voor u als werkgever. Zo bieden veel zorgverzekeraars extra diensten aan bij verzuim. De verzekeraar kan u veel taken uit handen nemen, zoals verzuimadministratie, het inschakelen van een bedrijfsarts en begeleiding bij re-integratie. Voor deze diensten moet u wel extra premie betalen.

Zorgverzekering voor personeel - Alternatieven
Als u graag specifieke voorwaarden wilt onderhandelen binnen de aanvullende verzekeringen voor uw werknemers, is een collectieve verzekering zeker aantrekkelijk. Kiest u echter alleen voor deze optie vanwege de korting, dan is een collectieve zorgverzekering voor uw personeel is niet altijd de meeste aantrekkelijke optie. Dit omdat uw werknemers tegenwoordig al op veel verschillende manieren collectiviteitskortingen kunnen krijgen, bijvoorbeeld via een sportclub of een financi�le vergelijkingssite. Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt zelfs dat internetcollectiviteiten, zoals de vergelijkingssites, hogere kortingen bieden dan werkgevers en sportclubs.

Daarnaast is het voordeel van collectieven via een vergelijkingssite dat deze voor iedereen toegankelijk zijn. Uw werknemers kunnen als ze van baan wisselen, gewoon hun korting op de zorgverzekering behouden. Daarnaast is het aanbod van verzekeraars waaruit u kunt kiezen bij deze sites veel groter. Uw werknemers zijn daardoor niet gebonden aan ��n verzekeraar.

Wilt u uw werknemers toch graag wat extra hulp bieden bij de keuze voor de beste en goedkoopste zorgverzekering? Dan kunt u bijvoorbeeld een zorgspreekuur organiseren waarin enkele verzekeraars vragen kunnen beantwoorden. Ook kunt u uw personeelsmanager zich laten verdiepen in dit onderwerp, zodat deze uw werknemers hierover kan adviseren. 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
Over de auteur:
Geld.nl is de meest complete vergelijkingssite op het gebied van financile producten en diensten. Op Geld.nl vergelijkt en vindt u eenvoudig autoverzekeringen, spaarrentes, kredieten en hypotheken.
 
 
Reacties
 
Zorgverzekering  |   | 
19-04-2017
 | 
17:08 uur
Zorgverzekering Vergelijken
Zorgverzekering Verg...  |   | 
20-04-2017
 | 
15:49 uur
Snel en eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken.

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken