Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB Nederland wil af van verplichte verlofregelingen

16 november 2011 - Werknemers maken niet of nauwelijks gebruik van zorgverlof en ouderschapsverlof. Dat blijkt uit het rapport 'Verlof vragen' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Een werknemer die meer ‘tijd’ nodig heeft, maakt meestal gewoon goede afsprakren met de werkgever.

Dat stelt MKB-Nederland, die het wettelijk vastleggen van allerlei verlofregelingen, zoals de initiatiefwet Flexibel Werken, dan ook symboolpolitiek noemt. 

Verlof

Ter illustratie: slechts twee procent van de werknemers nam in 2009 kort verlof op om voor een plotseling ziek gezinslid of ouder te zorgen. Bijna een derde nam in die gevallen gewoon een vrije dag op. Een kwart van die twee procent nam kortdurend verlof op en nog geen één op de tien maakte gebruik van het zogenaamde 'calamiteitenverlof'. Slechts één procent van alle werknemers nam in 2009 verlof op voor de zorg van een langdurig zieke of hulpbehoevende. Ruim een derde van hen nam kortdurend verlof op, een vijfde een vrije dag en meer dan één op de acht maakte gebruik van langdurend zorgverlof. Eenzelfde deel maakte gebruik van een voorziening voor bijzonder verlof. 

Samen oplossen

In de praktijk blijkt er dus geen behoefte te zijn aan wettelijke verlofregelingen, concludeert MKB-Nederland. De werkgeversorganisatie pleit al jaren voor minder en eenvoudiger verlofregelingen. Werkgevers moeten het opnemen van verlof bespreekbaar maken; werknemers op hun beurt kunnen dit aan de orde stellen. Samen komen ze er dan prima uit.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.