Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
5 augustus 2010
 

Kleine ondernemer nauwelijks bekend met SBR

 
 

Nederlandse ondernemers met minder dan 50 medewerkers zijn nauwelijks bekend met Standard Business Reporting (SBR), de gestandaardiseerde wijze van elektronische gegevensuitwisseling tussen ondernemer, overheid en intermediair. Ook zien ondernemers weinig in de door de overheid beloofde lastenverlichting.

Dit blijkt uit onderzoek van BDO, die meer dan 400 MKB-ondernemers ondervroeg. 

Onbekend
Van alle ondervraagde ondernemers is een derde bekend met SBR, bij kleine ondernemingen ligt dit getal lager (een op de vier). Dit laatste is opmerkelijk want SBR beoogt juist voor deze groep de grootste potentiële administratieve lastenvoordelen, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om te rapporteren op fiscale grondslagen of met maatregelen als de verkorte winstaangifte. Van de middelgrote ondernemingen (meer dan 50 medewerkers) is meer dan de helft op de hoogte van de nieuwe manier van rapporteren van financiële gegevens. Uit het onderzoek blijkt verder dat de bekendheid met SBR stijgt zodra de ondernemer een financiële achtergrond heeft. 

Voorlichting
Volgens Robin Litjens, Senior Manager bij Bureau Vaktechniek van BDO en lid van de XBRL-werkgroep van de International Accounting Standards Board (IASB) ligt bij alle betrokken partijen de taak om ondernemers beter voor te lichten: "SBR biedt administratieve lastenverlichting, daarvan zijn we overtuigd. Je zou verwachten dat nu SBR operationeel is, 80 tot 90 procent van de ondernemers ermee bekend is. Dat dit niet zo is, betekent dat de doelstellingen van de overheid op het gebied van lastenverlichting voor ondernemers straks niet worden gehaald. Aan ons, als intermediair, de taak om de ondernemer nog beter voor te lichten over de maatregelen die op hem van toepassing zijn en hoe hij er voordeel uit kan halen." 

Lastenverlichting of lastenneutraal?
De onderzoeksresultaten wijzen verder uit dat slechts 30 procent van de ondervraagden verwacht dat SBR voor bedrijven zal leiden tot een beperkte lastenverlichting. Opvallend is dat ondernemers met een financiële achtergrond hiervan minder overtuigd zijn. Zij denken vooral (70 procent) dat SBR lastenneutraal zal zijn. 

Liever transactiekosten dan SBR

Intermediairs zoals banken zouden in de toekomst andere vormen van informatieaanlevering (papier, PDF) kunnen belasten met transactiekosten. Een kleine groep van de ondervraagde ondernemers (twintig procent) is bereid meer dan 500 euro per jaar aan dergelijke transactiekosten te betalen om de overstap naar SBR maar niet te hoeven maken. Uit de onderzoeksresultaten is op te maken dat middelgrote ondernemingen eerder bereid zijn over te stappen naar een andere bank die geen transactiekosten in rekening brengt.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs