Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

20 mei 2011 - Innovatie door ondernemers kent vele vormen. Een gebruikelijke indeling van ondernemers naar hun innovatie-inspanningen is in koplopers, ontwikkelaars, toepassers, volgers en niet-innovatieven. De verhouding tussen deze categorieën is onder zzp’ers anders dan onder het totale MKB.

Zzp’ers fungeren vaker dan mkb-bedrijven als toepasser van vernieuwingen. Zij innoveren door het combineren en toepassen van elders beproefde kennis en methoden. Dit komt goed tot zijn recht als zzp’ers worden ingeschakeld voor innovatietrajecten van andere partijen. Als zzp’ers zelf innoveren, dan gaat het meestal om vernieuwingen in hun bedrijfsprocessen en minder vaak om nieuwe producten of diensten. Zzp’ers zijn kortom niet minder innovatief, maar wel anders innovatief. 

Ondernemen voor de toekomst
Dit blijkt uit het rapport ‘Ondernemen voor de toekomst’ waarin de tweede meting van het zzp-panel in 2010 wordt beschreven. Het zzp-panel wordt door EIM uitgevoerd in het kader van het programmaonderzoek MKB en Ondernemerschap samen met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.. 

Bewuster bezig met pensioen dan gedacht

85 procent van de zzp’ers vindt het belangrijk om te sparen voor hun inkomen op de oude dag. Ook blijkt dat 59 procent al een beeld heeft van het gewenste inkomen voor later, 53 procent weet hoeveel zij daarvoor aan de kant moeten zetten en 76 procent weet op welke manier zij dat willen bewerkstelligen. Gemiddeld genomen hebben zzp’ers in 2009 7,4 procent van hun jaarinkomen gespaard. Niettemin heeft meer dan de helft van de zzp’ers in 2009 geen inkomen aan de kant gezet voor hun oude dag. Ruim een derde had in hetzelfde jaar meer (of in ieder geval iets) opzij willen zetten. 

Voorzichtig herstel in 2010

Uit het panel komt verder naar voren dat de omzet in 2010 nog onder druk stond. Deze is wel verbeterd ten opzichte van het crisisjaar 2009. Vooral de sectoren zorg & welzijn, industrie en transport, opslag & communicatie kenden een positieve ontwikkeling. Voor 2011 zijn de zzp’ers optimistisch over de verwachte omzet. Van 43 procent van de zzp’ers lag het netto-maandinkomen in 2010 onder de 1.500 euro, bij circa twintig procent ligt dit boven de 3.000 euro. Het zzp-inkomen vormt gemiddeld 60 procent van het totale gezinsinkomen bij zzp’ers. In de bouw is dit aandeel het hoogst (72 procent) en in de dienstverlenende sectoren, zoals zorg & welzijn het laagst (42 procent).

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.