Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
12 maart 2018
 

Bedrijven profiteren vooralsnog van economische opleving

 
 

Daling Nederlandse faillissementen vlakt af na sterke afname in 2017

Het wereldwijde aantal faillissementen in ontwikkelde markten daalt in 2018 voor het tweede achtereenvolgende jaar met drie procent. Dat voorspelt Atradius in haar faillissementsvooruitzichten voor 2018.

Wel benadrukt Atradius dat deze neerwaartse trend zijn bodem heeft bereikt. Dit geldt ook voor Nederland: na een sterke daling van het aantal faillissementen in 2017 met twintig procent, vlakt dit in 2018 naar verwachting af naar vier procent.
 
Alle seinen op groen
In Nederland lijken alle seinen net als vorig jaar nog steeds op groen te staan. Zowel consumenten als bedrijven zijn optimistisch en het vertrouwen was sinds 2007 niet zo groot. De economische vooruitzichten zijn ook in 2018 positief. De groei van het bruto nationaal inkomen wordt vooral gedragen door hogere consumentenuitgaven en een stijgende export. Tussen 2014 en 2017 liep de daling van het aantal faillissementen in Nederland tot in de dubbele cijfers, tot ver beneden het niveau van de crisis in 2007. Na deze sterke afname in de afgelopen jaren verwacht Atradius in 2018 jaar een bescheiden daling van vier procent.
 
Waarschuwingssignalen
Het hoogtepunt van de periode van stabiele mondiale groei waar ook Nederland van profiteert lijkt evenwel bereikt. Krapper monetair beleid dat onder meer leidt tot een stijgende rente zou de neerwaartse trend in faillissementen kunnen keren. Daarnaast ziet de kredietverzekeraar een toename in het aantal meldingen van wanbetaling, een vroege indicator dat bedrijven moeite hebben aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Ook noteert zij een stijging van het aantal zaken in de portfolio van Special Risk Management, de ‘intensive care’ van de afdeling risicobeheer.
 
Verenigd Koninkrijk blijft onzekere factor
Waar de binnenlandse economieën in de eurozone - naast Nederland met name Duitsland en Frankrijk - zich volgens het rapport sterk blijven ontwikkelen, wijst Atradius op mogelijke risico’s bij het Verenigd Koninkrijk, dat een belangrijke handelspartner is van Nederland. Zij verwacht dat het aantal faillissementen hier in 2018 met vier procent zal toenemen. "Het aangekondigde vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie begint negatieve resultaten te laten zien. Hoewel de Britse economie de verwachtingen heeft overtroffen met een groei van 1,8 procent in 2017 nam het aantal faillissementen met twee procent toe," vertelt Theo Smid, econoom bij Atradius Nederland. "Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat het aantal faillissementen in het Verenigd Koninkrijk stijgt. Bovendien groeien de investeringen slechts beperkt, gevoed door de onzekerheid over de Brexit. Dit kan ook gevolgen hebben voor Nederland."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs