Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
12 maart 2018
 

Nederlandse arbeidsproductiviteit ver boven Europees gemiddelde

 
 

Nederland behoort tot de meeste competitieve landen ter wereld

In de afgelopen vijftien jaar is de arbeidsproductiviteit in Nederland toegenomen, vooral doordat werknemers beter opgeleid waren of meer ervaring kregen. In de laatste jaren is de arbeidsproductiviteit volgens ABN AMRO echter vertraagd.

Zo groeide de arbeidsproductiviteit na de crisis in 2008 slechts beperkt: met 0,5 procent per jaar. In de verschillende sectoren zijn er bovendien grote verschillen. In de afgelopen vijftien jaar hebben vooral Transport en Logistiek (+33 procent), Industrie (+29 procent), Agri (+35 procent) en Handel (+27 procent) een productiviteitssprong gemaakt, mede door de toepassing van nieuwe technologieën. In de Zakelijke Dienstverlening is daarentegen nauwelijks sprake van productiviteitsgroei (+een procent) en in de Horeca  (-23 procent) en Leisure (-vijftien procent) is deze zelfs gedaald.
 
Nederland scoort qua productiviteit ver boven Europees gemiddelde
De Nederlandse productiviteit ligt met achttien procent boven het gemiddelde van de Europese Unie. Daarmee horen we bij de meest competitieve landen ter wereld, wat terug te zien is in de Nederlandse export. De sectoren Industrie, Transport en Logistiek, Agri  en Food hebben een bovengemiddelde productiviteit ten opzichte van de omringende landen. Met chipmachines en productiemethodes als melkrobots troeven Nederlandse bedrijven buitenlandse spelers af als het gaat om de productiviteit gemeten op basis van de geproduceerde toegevoegde waarde per gewerkt uur. Zo scoren Agri (+102 procent), Food (+72 procent), de Detailhandel (+53 procent), Tansport en Logistiek (+27 procent) en Industrie (+twintig procent) bovengemiddeld hoog ten opzichte van het Europees gemiddelde. Dit zijn sectoren die vooral actief zijn op internationale markten. De sectoren Bouw (+twaalf procent), Zakelijke Dienstverlening (+zeven procent) en Leisure (+drie procent) scoren aanzienlijk lager. Dit zijn sectoren die sterk op Nederland gericht zijn.

Sectoren moeten innovatie omarmen om in productiviteit te kunnen groeien
Het beeld van een zwakkere productiviteitsgroei is volgens ABN AMRO zichtbaar in heel West-Europa. "Dat is opvallend, want door technologische doorbraken als blockchain, robotisering, kunstmatige intelligentie en big data zou een sterke groei juist voor de hand liggen," zegt Kasper Buiting, Senior Sector Econoom van ABN AMRO. "Eén ding is duidelijk: het is een continu proces en we staan aan de vooravond van grote veranderingen in de economie en de arbeidsmarkt. Veel banen gaan verdwijnen door technologische veranderingen. Als sectoren te weinig innovatief zijn en hierdoor inefficiënter werken, kunnen bedrijven uit andere productieve sectoren een deel van de markt in handen krijgen. Het is dus voor alle sectoren cruciaal om productief te blijven."
 
Het hele rapport is hier te downloaden.
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs