Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
21 februari 2018
 

Hoe maakt u uw bedrijf geschikt voor mindervaliden?

 
 

Er ligt nog veel potentieel bij mensen met een lichamelijke beperking

In 2018 zullen steeds meer branches te maken krijgen met een probleem door de krapte op de arbeidsmarkt. Bent u als ondernemer werkzaam in bijvoorbeeld de bouw, zorg, ICT, detailhandel of horeca? Dan zult ook u steeds meer moeite hebben met het vinden van nieuw personeel.

Bij het zoeken naar personeel zult u meer ‘out of the box’ moeten gaan denken. Een voorbeeld? Er ligt nog veel potentieel bij mensen met een lichamelijke beperking. Hoewel ondernemers huiverig zijn voor het inhuren van deze mensen omdat ze grote aanpassingen vrezen, is dit vaak onterecht. Wilbert van der Mast van Totale Zorgwinkel geeft een aantal voorbeelden van aanpassingen die uw bedrijf geschikt maken voor mindervalide medewerkers.
 
Als bedrijf investeren in arbeidsbeperkten
Volgens een eerder rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau voelen veel bedrijven zich naar eigen zeggen wel verantwoordelijk voor het in dienst nemen van mensen, maar concrete maatregelen blijven vaak uit. Van der Mast: "Ondanks dat de antidiscriminatiewetgeving bepaalt dat mensen met een lichamelijk beperking niet geweigerd mogen worden, hebben zij het toch veel moeilijk een baan te vinden. Dit was vooral het geval tijdens de crises de afgelopen jaren. Bedrijven gaven bijvoorbeeld aan dat er geen nieuwe medewerkers nodig waren, er geen geschikte functies waren of dat er te weinig capaciteit was om mensen met een beperking te begeleiden." Hij voegt hieraan toe dat nu de economie weer flink op stoom is gekomen bedrijven meer bereid zullen zijn te gaan investeren in mensen met een beperking om vacatures toch vervuld te krijgen.
 
Immateriële en organisatorische aanpassingen voor mindervaliden
Van der Mast haalt aan dat mensen met een beperking vaak met ‘redelijke aanpassingen’ prima aan het werk kunnen. "Deze aanpassingen zijn afhankelijk van de individuele behoefte. Er zijn diverse soorten aanpassingen waardoor een persoon met een handicap op gelijke voet wordt gesteld met andere medewerkers, en ze zo zelfstandig mogelijk kunnen deelnemen aan het beroepsleven. Een voorbeeld hiervan zijn organisatorische maatregelen, zoals in deeltijd werken, de mogelijkheid tot thuiswerken of een aangepast urenrooster. Een ander voorbeeld zijn immateriële aanpassingen, waarbij gedacht kan worden aan coaching, begeleiding of aanpassingen in het arbeidsreglement."
 
Materiële maatregelen voor gehandicapten
Volgens Van der Mast vrezen bedrijven daarnaast ook grote en dure materiele aanpassingen aan bijvoorbeeld het bedrijfspand of de persoonlijke werkplek. "Maar wist u al dat het een algemene verplichting wordt om gebouwen en bedrijven sowieso toegankelijk te maken voor mensen met een handicap? Daarnaast kan het al gaan om zoiets eenvoudigs als het plaatsen van een toiletbeugel of een bureau dat in hoogte verstelbaar is."
Belangrijk is vooral dat de vooroordelen rond mindervaliden worden weggenomen. Het gaat er om niet bij voorbaat enkel de negatieve punten van mindervaliditeit te benadrukken, maar per persoon en functie te kijken welke mogelijkheden hij of zij heeft en welke aanpassingen nodig zouden zijn.
 
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs