Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
11 december 2017
 

Mkb positief over 2018; naast groei toch enkele zorgen

 
 

Uit onderzoek van Reaal blijkt dat ruim de helft van de ondernemers, uit het midden- en kleinbedrijf (mkb), verwacht dat de Nederlandse economie in 2018 zal verbeteren (53 procent). Ruim een derde verwacht dat het ongeveer hetzelfde zal blijven (35 procent).

Ondernemers liggen echter wel regelmatig wakker van de zorgen omtrent bedrijfscontinuïteit na arbeidsongeschiktheid (34,6 procent), een verstoorde werk-privébalans (32,9 procent) of het niet kunnen vinden van geschikt personeel (30,9 procent).

Vertrouwen in 2018 
Carola Wijkamp-Hermsen, directeur Intermediair Schade bij Reaal: "Om ondernemers uit het mkb zou goed mogelijk te ondersteunen met onze producten en diensten, doen wij periodiek onderzoek naar hun toekomstverwachtingen en naar onderwerpen waar zij soms wakker van liggen. Het is goed om te zien dat het mkb vertrouwen heeft in het komende jaar en dat een groot gedeelte verwacht te gaan groeien. Uit ons onderzoek blijkt echter ook dat er toch nog wel een paar risico’s zijn waar het mkb zich zorgen om maakt. Maar tegelijkertijd geeft bijna 70 procent aan onvoldoende kennis (29,2 procent) of geen tijd (38 procent) te hebben om zich hierin te verdiepen. Wij willen ondernemers attenderen op deze risico’s en hen waar mogelijk, samen met onze distributiepartners, hierbij ondersteunen."

Risico’s van groei
De verwachting is dat de economie in 2018 verder zal aantrekken. Iets minder dan de helft van de respondenten verwacht dat de economische situatie in 2018 ook voor hun eigen bedrijf zal verbeteren (47 procent). Ruim vier op de tien ondernemers verwachten dat de situatie hetzelfde zal blijven (43 procent). Per deelgebied heeft Reaal onderzocht welke issues de meeste slapeloze nachten opleveren.

De top vijf:
 

 • Wat gebeurt er als ik door ziekte of een ongeval zelf niet meer kan werken? (35 procent)
 • Hoe zorg ik voor balans tussen mijn werk en privéleven? (33 procent)
 • Waar vind ik goed personeel? (30,9 procent)
 • Is mijn netwerk goed/uitgebreid genoeg om te kunnen groeien? (27 procent).
 • Is mijn bedrijf voldoende up-to-date wat betreft technologische ontwikkelingen? (20 procent)
 • Overige conclusies
  Wat verder opvalt in het onderzoek, zijn onderstaande constateringen:
   
  • Bijna driekwart van de ondernemers regelt de administratie rondom verzekeringen zelf (74 procent). Maar in enkele gevallen doen de echtgenoot (12,1 procent) of secretaresse (4,6 procent) dat.
  • Aansprakelijkheid wordt door ruim drie kwart wel verzekerd (76 procent). Opvallend is dat er nog een groot aantal ondernemers (24 procent) geen aansprakelijkheidsverzekering heeft. Ook heeft bijna 40 procent van de ondernemers geen rechtsbijstandverzekering.
  • Minimaal drie op de tien ondernemers zeggen elektronica (34 procent), arbeidsongeschiktheid (32 procent) en/of rechtsbijstand (29 procent) niet te verzekeren; dit behoort volgens hen tot het bedrijfsrisico’s.
  Het onderzoek naar ondernemers uit het MKB is in opdracht van Reaal uitgevoerd door Panelwizard, onder 355 respondenten.
   

   
  Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  ADVERTORIAL
  Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
  Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  BOEKENNIEUWS
  Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
  Lees verderMeer boeken
  BRISK-INDEX
  Stijgers Dalers
  Doc data 1.78  87.4 %
  Altice 10.44  10.5 %
  Value8 5.44  5 %
  TNT express 8.45  -9.5 %
  Groothandels 49.3  -3.3 %
  Brill kon 34.6  -1.7 %
  Meer beurs