Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Jellinek Retreat trekt vooral ondernemers

1 april 2011 - Een jaar geleden opende Jellinek de eerste Nederlandstalige verslavingskliniek in het buitenland: Jellinek Retreat. Wat in eerste instantie een luxe kliniek voor de ‘rich en famous’ zou worden, blijkt een jaar na opening toch vooral ondernemers, hoog opgeleide professionals en medici aan te trekken. Allen met veel verantwoordelijkheid, stress en weinig tijd.

"Dit komt waarschijnlijk door onze intensieve, kortdurende behandeling van gemiddeld vier weken en de mogelijkheden die wij bieden om contact te onderhouden met het thuisfront of de zaak," vertelt Chris Boek, psychiater en chef de clinique van Jellinek Retreat. "Wij betuttelen niet, maar wijzen mensen op hun eigen verantwoordelijkheid." Juist de mensen die gewend zijn hun eigen boontjes te doppen, trekt dit aan. 

Discretie
Mensen met een verantwoordelijke functie of positie, ervaren een constante druk om te presteren en moeten alsmaar doorgaan. Juist deze mensen zijn gevoelig om overspannen te raken of hun toevlucht te zoeken in drank en/of cocaïne. Toch is het voor deze mensen lastig om zich te laten behandelen. Vaak is tijd een groot probleem en daarnaast speelt discretie een belangrijke rol. Als uitkomt dat zo iemand bijvoorbeeld teveel drinkt, verliezen ze wellicht hun klanten of patiënten. Curaçao is dan ver weg, anoniem en geeft hen een vakantiealibi. 

Cliëntprofiel 
Na een jaar kan Jellinek Retreat een beeld van haar clientèle schetsen. De verhouding man-vrouw is fifty fifty. Dit is opvallend, want in de verslavingszorg is dit doorgaans 75 procent man en 25 procent vrouw. Dit komt doordat Jellinek Retreat niet alleen verslaving behandelt, maar ook psychische problemen zoals depressie, burn out, angst en obesitas. Het zijn met name vrouwen die zich hiervoor laten behandelen. De grootste groep is tussen de 30 en 50 jaar, al melden zich sinds kort ook meer jongeren aan. Ook deze groep kan te maken hebben met grote druk (studie, carrière maken). 

Verslaving en psychische problemen
Een derde van de cliënten meldt zich met burn out, depressie, angst of obesitas. De overige 66 procent komt voor verslavingsproblematiek, waarvan de helft daarnaast een depressie of angststoornis heeft. Boek: "Het grootste deel van onze cliënten dat komt voor verslaving heeft primair problemen met alcohol, soms in combinatie met een cocaïne- of cannabisverslaving." Dat Retreat zowel verslaving als psychische problematiek behandelt, wordt door de cliënten als prettig ervaren. Zij geven aan veel van elkaar te leren. 

Medisch toerisme
Medisch toerisme is niet nieuw. Een verslavingskliniek in het buitenland waar mensen in de Nederlandse taal behandeld worden, is wel uniek. Voorheen weken mensen uit naar Engelstalige klinieken, maar praten over je diepste gevoelens is toch het prettigst in het Nederlands. Mensen zijn blijkbaar bereid te reizen voor een behandeling. Het aangename klimaat en de comfortabele omstandigheden zijn hiervoor belangrijke factoren, maar dat mensen de deur achter zich dicht kunnen trekken en zich helemaal op de behandeling kunnen focussen, vinden mensen het meest belangrijk.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

MedischToerisme

1-04-2011 20:33  |  

Een bijzonder interessant en goed geschreven artikel, maar ik vond een andere site met nog veel meer informatie over dit onderwerp (Klik hier)

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.