Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
7 december 2017
 

Meer IT’ers starten eigen bedrijf

 
 

Steeds meer professionals die in Nederland in de technologie software sector werken starten hun eigen bedrijf. Dat blijkt uit een analyse van geanonimiseerde data van de meer dan zeven miljoen LinkedIn-profielen die Nederland telt.

LinkedIn ziet een stijging van maar liefst 18,5 procent ten opzichte van vorig jaar in het aantal leden dat aangeeft te werken in de functie van ondernemer bij een eenmanszaak. Ook is er een stijging van 8,4 procent in het aantal ondernemers bij een klein bedrijf tot tien medewerkers die daar ondernemer zijn. De analyse toont aan dat de grootste stijging van het ondernemerschap van leden zit in de technologie software sector (+13,9 procent ten opzichte van vorig jaar), gevolgd door de technologie hardware sector (+12,0 procent ten opzichte van vorig jaar).
 
Gewild
Floor Nobels, recruiter in de technologiesector, ziet de trend ook: "Ze zijn gewoon erg gewild. Als zelfstandige kunnen ze meer verdienen en ook veel vrijer werken. Het nadeel is wel dat ze daardoor de heel grote, complexe vraagstukken mislopen. Als IT headhunter lukt het mij toch nog steeds om zelfstandigen over te halen voor vaste banen. Maar alleen als de technologische uitdaging groot is. Of als het erg goed betaalt. Veel mensen vergeten namelijk hoeveel werk het is om ondernemer te zijn. Voor beiden is iets te zeggen en van beide rollen leert u veel."
 
Vernieuwing en dynamiek
MKB Nederland ziet het aantal ondernemers in  Nederland al jaren groeien. "En dat is positief," zegt directeur Leendert-Jan Visser. "Want ondernemerschap zorgt voor vernieuwing, dynamiek in de samenleving, extra banen en dus voor toegevoegde waarde. Het ondernemerschap biedt vrijheid en ruimte om uzelf verder te ontplooien.
Er is niets mooiers dan op die manier succes te hebben." Het gunstige economische tij en de mogelijkheden van de snelle technologische ontwikkelingen spelen volgens Visser een rol bij de groei van het aantal starters in de IT. "Dat is een sector waar de opstartkosten relatief laag en de kansen groot zijn. En dat is ondernemen: kansen zien én pakken."
 
Groei en krimp van industrieën
LinkedIn maakt elke zes maanden een analyse van de functietitels en bedrijfsgrootte die worden gemeld op op het platform, maar ook van de migratie van talent tussen sectoren en landen. De top drie sectoren waarin het aantal professionals ten opzichte van vorig jaar (1 oktober 2016 - 1 oktober 2017) het hardst gegroeid is, zijn:
 

 • Technologie - software (3,4 procent)
 • Staffing (1,6 procent)
 • Technologie - hardware (1,4 procent)
 •  
  De grootste krimp in professionals zit volgens de analyse in de sectoren:
   
 • Telecommunicatie (-5,1 procent)
 • Media en entertainment (-2,4 procent)
 • Financiële dienstverlening (-1,6 procent)
 •  
  India grootste leverancier van talent
  De Nederlandse arbeidsmarkt wordt het meest verrijkt met talent uit India. Er komt bijna drie keer zoveel talent binnen dan dat er naar India toe gaat. Het meeste talent uit het buitenland start in Nederland in de technologie software sector, daarna zijn de retailsector en de professionele dienstverlening het meest populair. Dit jaar zijn de volgende landen verantwoordelijk voor de grootste netto migratie naar Nederland:
   
 • India, +18,4 procent
 • Groot-Brittannië, +11,5 procent
 • Turkije, +8,0 procent
 • "Door de informatie die mensen delen op LinkedIn, signaleren we trends in de arbeidsmarkt," geeft Marcel Molenaar, country manager van LinkedIn Benelux aan. "Vraag en aanbod van talent wordt inzichtelijk, maar ook de stromen van talent tussen landen. Met deze data kunnen bedrijven, talent maar ook overheden en onderwijsinstellingen hun voordeel doen en daar hun plannen en beleid op aanpassen."
   

   
  Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  BOEKENNIEUWS
  In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
  Lees verderMeer boeken
  BRISK-INDEX
  Stijgers Dalers
  Nutreco 47  3.9 %
  Ballast neda 0.31  3.3 %
  Nedap 50.2  2.9 %
  TNT express 8.45  -9.5 %
  USG people 17.2  -1.5 %
  Corio 52.5  -1.1 %
  Meer beurs