Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 november 2017
 

Vijf tips voor eenzame systeembeheerders

 
 

Systeembeheerders hebben het niet makkelijk, zeker niet wanneer zij in hun eentje de ICT-afdeling van een bedrijf vormen. Er is niemand om ze te helpen, en zonder ondersteuning is het soms knap lastig om alle ICT-taken uit te voeren en daarnaast ook nog bezig te zijn met verandermanagement.

Wilco Ravestein, Channeldirecteur bij Paessler, geeft de volgende vijf tips die het leven van een solobeheerder eenvoudiger maken.
 
1. Dagelijkse statuscontroles
U kunt bijvoorbeeld dagelijkse inspecties plannen op verschillende systemen, zodat u inzicht krijgt in het functioneren van ieder systeem. Deze controles stellen u op de hoogte van onderdelen die niet naar behoren werken of een bepaalde drempelwaarde naderen. Als u iedere ochtend een inspectierapport ontvangt, begint u de dag meteen nuttig.
 
2. Real-time bewaking: regeren is vooruitzien
Naast dagelijkse statuscontroles biedt real-time bewaking directe statusinformatie over het netwerk, beveiligingsoplossingen, de quality of service (QoS) en het bandbreedteverbruik. Ravestein licht toe: "Deze informatie kan met name van pas komen als er een belangrijk evenement gepland staat, zoals een productlancering, een beurs, een webinar, een open dag of een andere belangrijke gebeurtenis, die veel verkeer naar de website en het netwerk van uw organisatie trekt."
 
3. Een helder gedefinieerd beveiligingsbeleid
Definieer een beveiligingsbeleid en deel dit met iedereen binnen uw organisatie. Dit maakt het makkelijker om de interne richtlijnen te handhaven en voorkomt grijze gebieden rond wat wel of geen acceptabel gedrag is. Een beveiligingsbeleid voorkomt een hoop problemen en verlicht de taken van de systeembeheerder, omdat iedereen precies weet wat de regels rond ICT-beveiliging zijn.
 
4. Tijdige informatie over wie er in dienst komt en uit dienst treedt
Verder moet de systeembeheerder zich op tijd laten informeren over werknemers die in dienst treden of de organisatie verlaten. Ravestein legt uit: "In het eerste geval kunt u van tevoren systemen en tools inrichten, zodat nieuwkomers direct beschikken over de juiste aanmeldingsgegevens en toegangsrechten voor het netwerk en andere ICT-bronnen. Maar ook wanneer mensen de organisatie verlaten is het belangrijk om van tevoren op de hoogte te worden gesteld. Daarmee kunt u de toegang tot ICT- en netwerkbronnen intrekken zodra de medewerker in kwestie de deur achter zich dichttrekt. Dit is van cruciaal belang om beveiligingsincidenten te voorkomen, zoals ex-werknemers die bedrijfsgegevens met de buitenwereld delen."
 
5. SaaS voor beheer en bewaking
Maak gebruik van Software-as-a-Service, ook voor het beheer van uw ICT-infrastructuur: "Dit vereenvoudigt het onderhoud en de bewaking, omdat veel taken automatisch en in real time door de aanbieder van de oplossing worden uitgevoerd. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken of servers en de bijbehorende software wel zijn bijgewerkt met de laatste firmware of patches," aldus Ravestein.
 
Slimme planning
Met een slimme planning, de toepassing van best practices en de hulp van nuttige tools kunt u, als eenkoppige ICT-afdeling, de vinger aan de pols houden met betrekking tot uw netwerk en systemen en de integriteit daarvan waarborgen. Zo houdt u meer tijd over voor strategische projecten die uw organisatie verder helpen.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken