Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
25 september 2017
 

Winkelend Nederland laat zich niet opjagen door hogere parkeertarieven.

 
 

De prijs van parkeren heeft geen invloed op hoe lang Nederlanders winkelen. Dit concludeert de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) na een onderzoek dat werd uitgevoerd in samenwerking met Yellowbrick. De stijgende prijs voor een parkeerkaartje betekent dus niet dat we korter shoppen.

Voor winkeliers is het belangrijk dat consumenten lang in een winkelgebied blijven. Uit eerder onderzoek (Yellowbrick/EUR, 2016) bleek namelijk dat hoe langer mensen in een winkelgebied zijn, hoe meer ze besteden. De hoogte van parkeertarieven heeft daar echter geen invloed op. Onderzoeker Jan-Jelle Witte van de Erasmus Universiteit: "We hebben onze beste rekenmodellen losgelaten op 50 miljoen geanonimiseerde transacties in het hele land. We zien geen effect van verlaagde tarieven. Dat betekent dat binnensteden iets anders moeten doen om hun bezoekers vast te houden."
 
De gehaaste shopper bestaat niet
Tot nu toe werd de relatie tussen tarieven en de tijd dat men winkelt onderzocht op gebiedsniveau, maar dan is het moeilijk vast te stellen of een verandering komt door het parkeertarief of door een andere gelijktijdige verandering. Deze analyse is daarom op transactieniveau uitgevoerd, zodat het een veel preciezer antwoord kan geven op de vraag. De uitkomsten zijn duidelijk; de ‘gehaaste shopper’ bestaat niet. Mensen parkeren even lang voor als na een tariefverhoging. "Met de data uit het onderzoek kan wel gekeken worden naar oplossingen die een bijdrage leveren om bezoekers aan te trekken en te verleiden om langer te blijven," zegt Yellowbrick-directeur Jeffrey Wolvekamp.  
 
Meer onderzoek naar parkeergedrag Nederland
De Erasmus Universiteit Rotterdam en aanbieder voor mobiel parkeren Yellowbrick gaan vaker samenwerken om meer kennis te vergaren en te delen over het parkeergedrag van Nederlanders.
Naast het onderzoeken van parkeergedrag gebruiken Yellowbrick en de Erasmus Universiteit Rotterdam de parkeerdata ook om bezoekersstromen en trends in het bezoek van binnensteden in kaart te brengen. Hiermee krijgen o.a. gemeenten, vastgoedontwikkelaars en city-marketeers meer inzicht in de herkomst en demografische kenmerken van bezoekers, en de aantrekkelijkheid van steden en verblijfplaatsen.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs