Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
21 september 2017
 

Prinsjesdag: gevolgen voor ondernemers

 
 

Accon avm heeft de maatregelen van Prinsjesdag geëvalueerd en een overzicht met de opvallendste maatregelen voor ondernemers opgesteld. De hoogtepunten vindt u hieronder.

Het huwelijk vanaf 2018
Wetsvoorstel schenkbelasting: Er gelden nieuweregels over de heffing van schenkbelasting bij echtgenoten en samenwoners. In de wet wordt aangegeven wanneer er bij het aangaan of wijzigen van huwelijke voorwaarden sprake is van een schenking. Hoofdregel schenkbelasting: wanneer het aandeel van minstvermogende in het totale vermogen hoger wordt dan 50 procent of het aandeel van de meestvermogende toeneemt. Ongehuwden met een samenlevingscontract krijgen met dezelfde regels te maken.

Wetsvoorstel beperkte gemeenschap van goederen: Een beperkte gemeenschap van goederen is de nieuwe standaard vanaf 2018. Alleen het vermogen dat beide echtgenoten in het huwelijk hebben opgebouwd, valt standaard in de gemeenschap. Huwelijks vermogen, giften en erfenissen blijven voortaan privévermogen en voorhuwelijkse schulden blijven privéschulden.


Fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting
Met meerdere bv’s komen ondernemers in aanmerking voor een fiscale eenheid. Voor 2018 wordt het tarief in de vennootschapsbelasting voor bv’s voordeliger. Voor de eerste 250.000 euro aan winst betaalt u dan maar twintig procent belasting. Daarboven is het tarief 25 procent.
Een fiscale eenheid kan in bepaalde situaties voordeel opleveren, maar het kan in sommige gevallen beter zijn de eenheid te verbreken vanwege het belastingtarief.
Het is dus de moeite waard om als ondernemer de fiscale constructie van het bedrijf te heroverwegen en wellicht de fiscale eenheid op te heffen.

Afschaffing van btw-landbouwregeling
Vanaf 1 januari 2018 worden land- en tuinbouwers, boshouders en veehouders verplicht btw te betalen over al hun goederen en diensten.
De afschaffing van de landbouwregeling raakt de land- en tuinbouwers, boshouders en veehouders die nu nog niet geopteerd hebben voor btw-heffing. Zij krijgen een lastenverzwaring.
Tegenover de verplichte btw-heffing staat het recht op aftrek van btw en kan voor investeringen die gedaan zijn voor 1 januari 2018 btw teruggevraagd worden volgens de zogenaamde herzieningsregeling.

Zonneparken
Agrariërs worden vaker door externe partijen benaderd voor het bouwen van zonneparken op hun land. Bijbehorende contracten – die niet altijd passend zijn voor de agrariërs – nemen juridische, bedrijfseconomische en fiscale aspecten met zich mee. 

Elektrische auto’s
Voor dit type auto gelden leuke fiscale voordelen. Een elektrische auto betekent namelijk een lagere bijtelling (vier procent), BPM-vrijstelling, MRB-vrijstelling en recht op de milieu-investeringsaftrek. De overstap op elektrisch is wellicht aantrekkelijker dan ondernemers denken.
 
Box 3
Grondslag en tarieven box 3:In 2018 verandert de effectieve heffing in Box 3. De rendementspercentages zijn verlaagd van effectief 1,63 en 5,39 naar 1,3 en 5,38 procent.

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Hazekamp  |   | 
21-09-2017
 | 
12:19 uur
Duurzaam ondernemen wordt goed gepromoot.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs