Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
17 augustus 2017
 

Van eenmanszaak naar BV? Drie redenen waarom

 
 

De eenmanszaak is een populaire eerste stap voor beginnende ondernemers. Deze in namelijk eenvoudig en goedkoop op te richten. "Echter is het van groot belang om in de gaten te houden of het voor een onderneming geen tijd is om de rechtsvorm om te zetten naar een BV," zegt Thomas Esselink van FIRM24.

Er zijn verschillende redenen om de keuze te maken om een eenmanszaak om te zetten naar een BV. Esselink zet ze voor u op een rij:
 
1.  Aansprakelijkheid

Een belangrijk verschil tussen een eenmanszaak en een BV is de aansprakelijkheid. In een eenmanszaak bent u privé aansprakelijk voor de risico’s.  Omdat een BV rechtspersoonlijkheid heeft is uw bedrijf aansprakelijk voor de risico’s maar bent u zelf niet persoonlijk aansprakelijk. Wanneer de bedrijfsrisico’s groter worden, kan het verstandig zijn om te kiezen voor extra bescherming en de eenmanszaak om te zetten naar een BV.
 
2.  Verkopen of investeerders aantrekken
Wat zijn uw toekomstplannen met de onderneming? Bent u van plan in de toekomst het bedrijf te verkopen of om kapitaal aan te trekken, dan is het handig om niet een eenmanszaak maar een BV te hebben. Een investeerder zal niet snel investeren in een eenmanszaak omdat hij in dat geval ook persoonlijk aansprakelijk wordt voor de risico’s. Bij een BV kan hij alleen het geïnvesteerde bedrag verliezen.
Wanneer u in de toekomst van plan bent het bedrijf te verkopen is het een stuk makkelijker voor de eventuele koper wanneer het bedrijf een BV is. U kan in dit geval namelijk uw aandelen overdragen aan de koper..
 
3. Fiscaal aantrekkelijker
Het kan fiscaal aantrekkelijker zijn om uw eenmanszaak om te zetten naar een BV. Er wordt veel gesproken over een omslagpunt. Dit omslagpunt zou gekoppeld zijn aan een bepaalde winst in een boekjaar. Waar het omslagpunt daadwerkelijk ligt is echter afhankelijk van veel verschillende factoren en ligt dus in iedere specifieke situatie ergens anders. Factoren die meespelen zijn bijvoorbeeld:

·         Aftrekposten waar u met uw eenmanszaak aanspraak op maakt. Deze aftrekposten vallen weg wanneer u verder gaat in de BV.
·         De belastingdruk op uw inkomsten. Wanneer uw eenmanszaak veel winst maakt lijkt het voordeliger om zoveel mogelijk inkomsten via de dividend route van een BV uit te keren. De belastingdruk wordt in dit geval lager. Vergeet ook niet dat een ondernemer zichzelf binnen een BV een salaris moet uitkeren: DGA-salaris.
 
Advies
Het is dus niet altijd even makkelijk te bepalen of het tijd is om uw eenmanszaak om te zetten naar BV. Het is verstandig om ute laten adviseren waar het omslagpunt ligt van uw onderneming. Daarnaast is het ook goed om duidelijk te hebben wat de stappen moeten zijn om deze omzetting te realiseren.
 

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
John  |   | 
18-08-2017
 | 
16:52 uur
Ik zou onder punt 1 wel toevoegen: tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur'' Dan ben je alsnog aansprakelijk.

J.Welzen
4webcom.com
Josefien Koot  |   | 
5-09-2017
 | 
19:37 uur
Voor het omzetten van een eenmanszaak naar BV kijk ook eens op www.uniforce.nl, als u ook gebruik wilt maken van sociale zekerheid.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Frank van Marwijk, Michel Hoetmer, Asha Kalijan, Jan Vermeiren, Johanna Kroon en André de Waal. Lees de gratis artikelen van deze management best-seller auteurs op Managersonline.nl. Plus: handige checklists en het laatste managementnieuws!
Team Nijhuis laat ondernemers kennis maken met digitale marketing dankzij gratis online cursus
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
ADVERTORIAL
Word nu abonnee van Brisk Magazine en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists en voorbeelddocumenten voor ondernemers. Klik hier om u te registreren.
BRISK-INDEX
Brisk-index: 267.38 -0.45 %
Stijgers Dalers
Postnl 3.35  4.7 %
Nutreco 47  3.9 %
Aperam 44.53  3.4 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Beter bed 15.48  -3.3 %
USG people 17.2  -1.5 %
Meer beurs