Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 juli 2017
 

MKB heeft nauwelijks oog voor duurzaamheidsdoelen VN

 
 

Ruim acht op de tien Nederlandse mkb-ondernemers weten niet precies wat de Sustainable Development Goals (SDG's) van de VN zijn, of hebben zelfs helemaal geen idee.

Dat blijkt uit een online peiling door MKB Servicedesk onder 600 bedrijven tot 250 medewerkers.  
Overheden en grote bedrijven en organisaties zetten zich al in om deze zeventien zogenoemde Global Goals van de VN, die gaan van hongerbestrijding tot gendergelijkheid, uiterlijk in 2030 te behalen. Inzet van het wereldwijde midden- en kleinbedrijf is hiervoor echter doorslaggevend, zo stelt de VN.

Grote verschillen
De peiling laat grote verschillen zien tussen de verschillende branches. In de zakelijke dienstverlening zijn de SDG's het bekendst: 46 procent heeft wel eens van de doelen gehoord en 31 procent weet zelfs precies wat ze inhouden. Bij financiële instellingen is dat heel anders. Hier geeft 83 procent aan nog nooit gehoord te hebben van de Global Goals.
 
80 procent wil SDG's implementeren
Om de ondervraagde ondernemers meer inzicht te geven in de SDG's, kregen zij een overzicht te zien van de verschillende Goals. Vervolgens gaf 80 procent van de ondervraagden aan binnen vijf jaar één of meer doelen in de bedrijfsplannen te willen opnemen. Als voornaamste reden wordt het begaan zijn met de wereld opgegeven. De ondernemers die aangeven de SDG's waarschijnlijk niet te zullen implementeren, geven als belangrijkste reden op dat ze het idee hebben, dat ze geen verschil kunnen maken met hun bedrijf.
 
MKB
In Nederland bestaat 99 procent van het bedrijfsleven uit MKB. Samen zijn zij goed voor 60 procent van de totale Nederlandse economie. Volgens de VN zijn juist mkb-ondernemers daarom de doorslaggevende groep. Ondernemers die samen met medewerkers één of meerdere doelen centraal stellen in hun plannen, kunnen elk een klein verschil maken. Doen miljoenen ondernemers dat wereldwijd, dan is de gezamenlijke impact heel groot. Om die reden biedt MKB Servicedesk mkb-ondernemers steeds meer kennisartikelen over alles rondom het implementeren van de Global Goals in uw bedrijf.
 
Zeventien SDG's
Ondernemers hebben weinig inzicht in hoeveel SDG's er daadwerkelijk zijn. Slechts een op de tien ondervraagden weet dat dit aantal tussen de zeventien en twintig ligt. De zeventien SDG's worden niet allemaal even interessant gevonden. Ondervraagden kozen voornamelijk de volgende Goals als meest aansprekend: #3. Goede gezondheid en Welzijn, #2. Geen honger en #4. Kwaliteitsonderwijs.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs