Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
17 juli 2017
 

Snelle vacaturegroei cloud computing, maar beveiliging blijft achter

 
 

Het vacatureaanbod voor cloud computingbanen is in de afgelopen drie jaar sterk toegenomen. Met een gemiddelde groei van 5,7 procent per maand steeg het aanbod bijna twee keer zo snel als dat van de gehele vacaturemarkt voor ICT-banen.

Dit blijkt uit onderzoek van banenplatform Joblift.  Dat veel multinationals inzetten op cloud computing werd afgelopen week onderstreept door de reorganisatie bij tech-gigant Microsoft, dat aankondigde meer nadruk te gaan leggen op het aanbieden van clouddiensten. Joblift onderzocht aan de hand van het aantal uitgeschreven vacatures sinds juli 2014 hoe sterk bedrijven in Nederland zich voor cloud computing interesseren.
 
Cloud Computing groeit bijna dubbel zo snel als rest ICT-vacatures
Gedurende de afgelopen drie jaar werden er 5.604 cloud computingvacatures uitgeschreven. Dit betrof vacatures van zowel aanbieders als afnemers van clouddiensten. Het vacatureaanbod groeide in deze periode gemiddeld met 5,7 procent per maand, een duidelijk verschil met de 3,2 procent groei van alle ICT-vacatures samengenomen. Een vergelijking met het vacatureaanbod voor andere opkomende technologieën toont aan dat niet alleen het groeipercentage, maar ook het aantal cloudvacatures hoog ligt: het internet of things en blockchain zorgen met respectievelijk 389 en 178 vacatures slechts voor een fractie van de werkgelegenheid die cloud computing biedt.
 
Grote belangstelling MKB
Een groot deel van deze vacatures werd uitgeschreven door het midden- en kleinbedrijf (MKB). Opvallend, want in 2013 gaf een groot deel van het MKB aan nog weinig heil in cloud computing te zien. Hier is in de afgelopen drie jaar duidelijk verandering in gekomen, want het MKB was sinds juli 2014 verantwoordelijk voor 54 procent van de uitgeschreven vacatures. Ter vergelijking: over de gehele Nederlandse arbeidsmarkt genomen schreef het MKB 51 procent van de vacatures uit. Wel zijn het de grote multinationals die de meeste vacatures uitschreven: Oracle staat met 314 vacatures met stip op nummer een, gevolgd door Microsoft (76 vacatures) en Sogeti (69 vacatures).
 
Beveiligingsvacatures zijn schaars en staan lang open
Ondanks de positieve signalen maakt een analyse van het vacatureaanbod ook duidelijk dat een van de grootste uitdagingen voor cloud computing, het beveiligen van de digitale omgeving, maar mondjesmaat geadresseerd wordt. Gedurende de onderzochte periode schreven bedrijven slechts 71 vacatures uit voor beveiligingsspecialisten: 1,2 procent van het totaalaantal cloudvacatures. Daar komt bij dat dit geringe aantal beveiligingsvacatures aanzienlijk langer openstond dan andere cloudvacatures. Waar een cloudvacature gemiddeld 30 dagen nodig had om gevuld te worden, duurde dit voor beveiligingsvacatures gemiddeld 49 dagen. Het ligt voor de hand dat aanbieders van clouddiensten meer aandacht aan beveiliging moeten gaan besteden, wil cloud computing ook op de lange termijn doorgroeien.  
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs