Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 juli 2017
 

Ondernemer laat claims vaker financieren door derde partij

 
 

Procesfinanciering neemt vlucht in Nederland

Liesker Procesfinanciering ontving in het eerste half jaar van 2017 300 aanvragen van zowel particulieren als ondernemers voor de financiering van een rechtszaak. Een stijging van ruim 50 procent ten opzichte van 2016.

Vooral ondernemers zien de voordelen van procesfinanciering, niet zozeer bij gebrek aan financiële middelen, maar veel meer als risicobeheersingstool. Steeds meer consumenten zien procesfinanciering als een effectieve en vrijwel risicoloze financieringsvorm voor massaclaims.
 
Procesfinanciering als risicobeheersingstool voor het MKB

Twee derde van de aanvragen voor de financiering van een claim in de eerste helft van 2017, was afkomstig van ondernemers en dan vooral het midden- en kleinbedrijf. Vooral voor de grotere claims, vanaf  300.000 euro, zetten steeds meer MKB-ers procesfinanciering in. "Dat doen zij niet zozeer bij gebrek aan financiële middelen," aldus Sara Liesker, medeoprichter en managing director Liesker Procesfinanciering. "MKB-ers zien procesfinanciering primair als een middel om het onvermijdelijke financiële risico te minimaliseren en tegelijkertijd hun eigen liquide middelen vrij te houden voor investering in de kernactiviteiten. Veel ondernemers zeggen tegen ons: "Dit had ik eerder moeten weten."" De meest voorkomende zaken die worden ingediend door ondernemers draaien om contractbreuk, procedures tegen de overheid en inbreuk op intellectueel eigendom.
 
Boedelverdeling en massaclaims
Een derde van de aanvragen was afkomstig van consumenten. Daarbij gaat het vooral om de boedelverdeling bij een erfenis of echtscheiding maar ook om het aansprakelijk stellen van financiële dienstverleners en collectieve acties van consumenten. Vooral voor dit laatste type zaak wordt Liesker steeds vaker benaderd. Liesker: "Collectieve acties zijn er al jaren, maar we merken dat consumenten als gevolg van de toenemende bekendheid van procesfinanciering, steeds vaker de gang naar een procesfinancier maken. Enerzijds omdat consumenten elkaar beter weten te vinden en mobiliseren, anderzijds omdat zij zich realiseren dat zij dankzij procesfinanciering hun recht kunnen halen zonder financieel risico te lopen."
 
Gemiddelde waarde
De gemiddelde waarde van de 300 ingediende claims bedraagt  500.000 euro, met een ondergrens van 150.000 en uitschieters naar vele miljoenen. Liesker verwacht dat de groei van 50 procent doorzet voor heel 2017.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Frank van Marwijk, Michel Hoetmer, Asha Kalijan, Jan Vermeiren, Johanna Kroon en André de Waal. Lees de gratis artikelen van deze management best-seller auteurs op Managersonline.nl. Plus: handige checklists en het laatste managementnieuws!
Team Nijhuis uit Borne in trek bij grote internationale spelers
Team Nijhuis maakt opnieuw een flinke ontwikkeling door. Het digital marketing bureau uit Borne is door de wereldwijde marketingspeler HubSpot geselecteerd.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Van alle innovatieprojecten haalt 80% de markt niet. Is de start van innovatie voor jou persoonlijk ook een zoektocht? Dan ben je niet de enige. Misschien word je tegengehouden door een gebrek aan tijd en middelen. Of je weet niet goed wat de eindklant wil. En veel collega’s schepen je af omdat zij hun nek niet willen uitsteken.
Lees verderMeer boeken
ADVERTORIAL
Word nu abonnee van Brisk Magazine en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists en voorbeelddocumenten voor ondernemers. Klik hier om u te registreren.
BRISK-INDEX
AEX index: 521.65 -0.11 %
Brisk-index: 274.36 0.35 %
Stijgers Dalers
Advanced met 26.84  5 %
Philips kon 32.23  4 %
Nutreco 47  3.9 %
Gemalto 44.15  -19.7 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Amsterdam co 25.85  -3.8 %
Meer beurs