Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
5 juli 2017
 

Drie manieren om te ontspannen op de werkplek

 
 

Mensen die fulltime werken brengen doordeweeks meer tijd op kantoor door met collega’s, dan dat ze thuis wakker met familieleden doen. Werkdagen kunnen erg intensief en lang zijn.

Ondanks dat een kantoor natuurlijk in de eerste plaats bedoeld is om te werken, is het niet realistisch te denken dat de doorgebrachte tijd hier volledig wordt besteed aan werk. Om goed werk te kunnen verwachten van medewerkers, is het nodig dat ondernemers hen ook regelmatig de mogelijkheid geeft tussendoor te ontspannen. Dick Stamsnijder van Ikwilzitzakken.nl benoemt enkele voorbeelden van ontspanningsmogelijkheden.
 
Ontspannen door middel van oefeningen of massage
Volgens Stamsnijder kan zowel fysieke als geestelijke ontspanning ervoor zorgen dat medewerkers productiever en efficiënter zijn, en meer plezier hebben in hun werk. "Zeker met de komst van flexplekken waarbij mensen geen vaste werkplek meer hebben, wordt sneller een verkeerde zithouding aangenomen. Verkrampte schouders, armen en handen of rugproblemen zijn zaken die een bedrijfsmasseur of bijvoorbeeld bedrijfsyoga kunnen verhelpen." Hij vult aan dat, mocht hiervoor geen budget zijn, u als ondernemer tenminste kunt wijzen op eenvoudige en snelle ontspanningsoefeningen.
 
Ontspannen in de buitenlucht
Even aan het kantoor ‘ontsnappen’ is volgens Stamsnijder een andere goede manier om te ontspannen. "De buitenlucht stimuleert de productiviteit en creativiteit, en maakt dat mensen zich minder vermoeid voelen. Het concentratievermogen van mensen wordt groter als de zintuigen worden geprikkeld, door aircolucht te vervangen door een fris briesje en artificieel licht door natuurlijk licht." Stamsnijder raadt daarom aan medewerkers te stimuleren te wandelen tijdens de lunchpauze of te voorzien in een plaats buiten waar mensen kunnen zitten, bijvoorbeeld met zitzakken of picknicktafels. Stamsnijder: "Deze plekken om te ontspannen zijn trouwens multifunctioneel en kunnen natuurlijk ook als outdoor vergaderplek worden gebruikt."
 
Ontspanning door afleiding
Volgens Stamsnijder ontspannen medewerkers ook door hun aandacht even op iets anders dan werk te richten, zoals op een spel. "Zet bijvoorbeeld een pool- of tafeltennistafel neer of hang een dartbord op in de kantine, of richt een aparte ontspanningsruimte in. Dat deze en andere spellen helpen te ontspannen blijkt wel uit een Amerikaans onderzoek waarin 80 procent van de ondervraagden aangaf zich beter te voelen na een spel."
Te zorgen voor ontspanningsmogelijkheden voor medewerkers op de werkvloer heeft voor ondernemers meerdere voordelen. Niet alleen zijn ontspannen medewerkers productiever, maar op den duur is er ook minder ziekteverzuim door stress (vaak een flinke kostenpost) en zijn medewerkers loyaler aan u als werkgever waardoor u minder met personeelswisselingen te maken hebt.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs