Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 juli 2017
 

Vakmensen moeilijk te vinden

 
 

De economie trekt verder aan en het vinden van personeel wordt moeilijker. Zo is er veel vraag naar vakmensen, zoals onderhoudsmonteur, elektricien en loodgieter. Maar steeds minder mensen kiezen ervoor om handmatig werk te doen.

Uit een survey van Jobrapido blijkt dat meer dan 80 procent van de Nederlanders het moeilijk vindt vakmensen te vinden.
 
Geen eenduidige reden
Hoewel er geen eenduidige reden werd aangegeven, denkt bijna drie op d tien ondervraagden dat de Nederlandse overheid te weinig doet om vakmanschap te stimuleren. Andere genoemde redenen waren de zwaarte van het fysieke werk (21 procent), weinig waardering voor handmatig werk (twintig procent) en het achterblijven van het salaris (achttien procent). De concurrentie van buitenlandse vakmensen wordt door slechts elf procent aangevoerd als reden om geen ‘echt vak’ te leren. Tevens blijkt uit het onderzoek dat bijna 80 procent van de Nederlanders aangeeft dat Nederland een land is met overwegend bureaubanen en de meeste mensen in de omgeving van de ondervraagden liever een andere baan beoefenen of vervolgopleiding volgen.
 
Waardering
"Wij hebben een duidelijk beeld van de arbeidsmarkt," vertelt Rob Brouwer, CEO van Jobrapido. "We zien dat werkgevers het vakmanschap en de mensen die het beoefenen op waarde schatten. Bovendien zien we dat er veel vraag is naar vaklieden zoals monteurs. Op onze site staan daar zo’n 33.000 vacatures voor open. Dit betekent dat de arbeidsmarkt vakmanschap werk belangrijk vindt en waardeert. Er is veel vraag vergeleken met het aantal mensen dat bereid is dit werk te doen."
 
Veel online vacatures voor vakmensen
Uit een analyse van Jobrapido blijkt dat in Nederland veel vraag is naar vakmensen. Zo zijn er veel vacatures voor monteurs, verpleegkundigen en winkelmedewerkers.
 
Bekijk hier een lijst van vijf veelvoorkomende vacatures voor vakmensen:
 

 • Monteur - 32.916 vacatures
 • Verpleegkundigen - 11.646 vacatures
 • Timmerman - 5.761 vacatures
 • Lasser - 4.346 vacatures
 • Metselaar - 4.236 vacatures
 •  
  Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  BOEKENNIEUWS
  In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
  Lees verderMeer boeken
  BRISK-INDEX
  Stijgers Dalers
  Nutreco 47  3.9 %
  Ballast neda 0.31  3.3 %
  Nedap 50.2  2.9 %
  TNT express 8.45  -9.5 %
  USG people 17.2  -1.5 %
  Corio 52.5  -1.1 %
  Meer beurs