Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
16 juni 2017
 

Datacentermarkt regio Amsterdam groeit met 30 procent

 
 

Datacentermarkt blijft sterk groeien

De Dutch Datacenter Association (DDA) presenteert deze week het rapport ‘State of the Dutch Data Centers 2017 - Room for Growth’ over de actuele stand van zaken in de Nederlandse datacenter sector.

Het eerste exemplaar van het rapport is overhandigd aan Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66 met onder meer ICT in zijn portefeuille. De publicatie van het rapport valt samen met Nationale Datacenter Dag, waarop twaalf bij de DDA aangesloten datacenters hun deuren openen voor het grote publiek.

Ontwikkeling datacentermarkt
In het rapport wordt een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de datacentermarkt in Nederland in de laatste twaalf maanden. De groei onder datacenters zet onverminderd door en bedroeg in 2016 zo’n vijftien procent, wat heeft geresulteerd in 283.000m² aan netto vloeroppervlakte in multi tenant datacenters. In totaal groeide de Nederlandse datacentermarkt de afgelopen zes jaar met gemiddeld 17,5 procent. Bovendien is voor de komende jaren zo’n 180.000m² aan vloeroppervlak in nieuw te bouwen multi tenant datacenters gepland. 98 procent van deze oppervlakte zal in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) worden gerealiseerd.

Groeicijfers
Stijn Grove, directeur van de DDA over het rapport: "Dat het goed gaat met de Nederlandse datacenters is inmiddels wel bekend. Toch is het uitzonderlijk dat de sector al zes jaar op rij groeicijfers van ruim boven de tien procent realiseert. Vrijwel geen enkele andere sector van de Nederlandse economie laat een groei zien die zo bestendig is. De groei van de datacenter sector duidt ook op het razendsnel toenemende belang van de digitale economie. Het is de komende jaren cruciaal dat de sector, overheid en het overige bedrijfsleven nauw gaan samenwerken om een duurzame digitale transformatie vorm te geven."

Nieuwe capaciteit
Opvallend is dat de MRA voor het eerst de andere grote hotspots in Europa, Londen, Parijs en Frankfurt, naar de kroon is gestegen. 2016 was wat dat betreft een uitzonderlijk jaar: niet eerder werd er in één jaar zoveel nieuwe capaciteit in datacenters afgenomen als in de MRA in 2016. Momenteel wordt er sneller ruimte in datacenters afgenomen dan dat er nieuwe capaciteit wordt gerealiseerd, waardoor het nog beschikbare bestaande vloeroppervlak binnen afzienbare tijd vol zal zijn. De 180.000m² die gepland is, zal dan ook broodnodig zijn.
Grove: "De meeste groei wordt momenteel gerealiseerd in de MRA en die groei was in 2016 maar liefst 30 procent ten opzichte van 2015. Dit is in Europa nog op geen enkele hotspot voor datacenters vertoond. Als we buiten de MRA kijken, zien we dat regionale datacenters in het algemeen kleinere groeipercentages realiseren. Dat heeft deels te maken met de aanwezigheid van de Amsterdam Internet Exchange in de MRA, en de grote concentratie van tech- en mediabedrijven in die regio. Toch verwachten wij dat ook de vraag naar vloeroppervlak in regionale datacenters de komende jaren snel zal groeien. Dit komt door de opkomst van het Internet of Things en het snel stijgende aantal MKB bedrijven dat hun IT onderbrengt in datacenters.

Het rapport is te downloaden via deze link.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Mis deze kans niet en ontdek wat het beste werkt voor úw vacatures in 2017. Maak daarnaast ook nog eens kans op 1 van de 25 boeken van Brechtje de Leij, met extra voorbeelden, praktische tips en meer over de millenial-generatie.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Registeraccountant Stefano Golia versterkt directie Team Nijhuis
Golia studeerde aan het Nyenrode en werkte 12 jaar als adviseur bij diverse ondernemingen via De Jong & Laan accountants.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Van alle innovatieprojecten haalt 80% de markt niet. Is de start van innovatie voor jou persoonlijk ook een zoektocht? Dan ben je niet de enige. Misschien word je tegengehouden door een gebrek aan tijd en middelen. Of je weet niet goed wat de eindklant wil. En veel collega’s schepen je af omdat zij hun nek niet willen uitsteken.
Lees verderMeer boeken
ADVERTORIAL
Word nu abonnee van Brisk Magazine en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists en voorbeelddocumenten voor ondernemers. Klik hier om u te registreren.
BRISK-INDEX
AEX index: 519.50 0.02 %
Brisk-index: 297.48 -3.59 %
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Brunel inter 12.24  3.8 %
Ahold kon 17.09  3.7 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Nn group 30.44  -4 %
Randstad 51.19  -3.6 %
Meer beurs