Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
31 mei 2017
 

Bedrijfswendbaarheid in een veranderende IT-omgeving

 
 

Uniserver heeft benchmarkonderzoek onder MKB-bedrijven gehouden met als invalshoek:  ‘Het wendbaar opereren van het MKB in een veranderend IT-landschap’. Uit de hoge respons is af te leiden dat deze uitdaging onder het MKB sterk leeft.

De respondenten aan dit benchmarkonderzoek van Uniserver zijn in meerderheid IT-managers, maar ook algemeen en financieel directeuren. Bij bijna 60 procent van de bedrijven staat het verlagen van de bedrijfskosten bovenaan de bedrijfsagenda. Op de tweede plaats (40 procent) komt het verhogen van de productiviteit. Ook blijkt dat middelgrote bedrijven de ontwikkelingen nauwelijks kunnen bijbenen.
Daniëlle Vogelenzang, Commercieel Directeur Uniserver: "Trends tuimelen over elkaar heen, klantentrouw is niet meer vanzelfsprekend en de dienstverlening loopt steeds meer via (mobiele) digitale kanalen. Bovendien worden markten ontwricht door nieuwe innovatieve spelers."

Accent op kostenbesparing
Het accent ligt voor directies nog op kostenbesparing en er is relatief weinig aandacht voor nieuwe digitale verdienmodellen. De IT-afdeling focust op het digitaliseren van bestaande processen en minder op business innovatie. Met nieuwe (cloud-)technologie is het mogelijk het beheer minder complex te maken en flexibeler te kunnen werken. Maar middelgrote organisaties blijken bepaald geen koploper in de adoptie van nieuwe technologie. Ze menen echter wel dat de digitale transformatie cruciaal is voor toekomstig succes.

Complex beheer belemmert oplossingen
De meeste organisaties werken nog met een eigen datacenter. Tegelijkertijd regelen ondernemers steeds vaker zelf SaaS en cloud-back-up oplossingen. Voor de overstap naar de cloud is het vergroten van de schaalbaarheid belangrijk, net als flexibilisering van de kosten (pay-per-use) en reductie van de complexiteit.
"Argumenten genoeg voor vernieuwing," constateert Vogelenzang. "Helaas is verreweg het grootste deel van het IT-budget nodig om ‘de lichten van bestaande systemen aan te houden. Voor innovaties die ook de beheerlasten aanzienlijk kunnen verminderen zijn beperkte resources beschikbaar."

Fragmentatie IT-voorzieningen door ontbreken integraal beleid
De meeste organisaties kunnen de transformatie niet aansturen omdat er nog geen strategie is ontwikkeld voor het optimaliseren van de IT-organisatie en de adoptie van de cloud. Pas als de situatie daar om vraagt, worden - zonder onderbouwd beleid - beslissingen genomen. Hoogste drempel voor de migratie van data naar de cloud vormt het waarborgen van de security en privacy. Men blijft werken met on-premise faciliteiten, maar daarnaast worden delen van het systeem overgebracht naar een public of private cloud. Hierdoor ontstaat een moeilijker te managen hybride omgeving.

Integrale strategie
"Een integrale strategie voor de toekomstige IT-omgeving is cruciaal. Verbetering lijkt op komst. Organisaties ervaren dat ze in de cloud meer kunnen doen met minder," aldus Vogelenzang.
Voor het MKB is de kunst bij het benutten van de nieuwe mogelijkheden, grip te houden op de hybride omgeving. Op technologisch gebied door een bedrijfsbrede SLA te regelen en op organisatorisch gebied door moderne methoden in te zetten om wendbaar in te spelen op veranderende omstandigheden.
Uniserver Internet is daarvoor een betrouwbare speler in de Nederlandse hostingmarkt; een hostingprovider met twee datacenterlocaties in Amsterdam en één in Maastricht. Uniserver is actief lid van de DHPA, HPE Partner Ready Service Provider Programma (PRSP), de VMware Partner Advisory Council en Veeam Platinum Cloud Partner.

Het Benchmarkrapport is hier te downloaden.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs