Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Mkb kan verder van huis meer verdienen

12 mei 2017 - Hoe meer mkb-bedrijven exporteren, hoe hoger hun winstmarge. Het positieve effect is het sterkst bij ondernemingen die buiten Europa actief zijn.

Dat concludeert Dries Faems, hoogleraar Innovatie & Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Hoe verder van huis, hoe groter de verdiensten.’
 
Impact van export
Faems onderzocht de impact van export op de winstmarge van 624 mkb-bedrijven die in 2017 deelnamen aan de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor. "Dit onderzoek wijst uit dat er buiten de Europese grenzen nog veel kansen liggen voor mkb-bedrijven. Dat kan financieel erg interessant zijn, omdat de buiten Europa gerealiseerde omzet bij de meeste mkb’ers nu nog vrij beperkt is," aldus Faems. Volgens de hoogleraar wegen de extra opbrengsten van export op tegen de additionele kosten en risico’s. Hij presenteert deze resultaten tijdens de bijeenkomst Be Smart, Be International vandaag in Assen.
 
29 procent onderzochte mkb’ers actief buiten Europa
De onderzochte bedrijven halen gemiddeld 77 procent van hun omzet uit activiteiten in Nederland. Export binnen Europa draagt voor vijftien procent bij aan de omzet van mkb’ers, terwijl acht procent van hun omzet wordt gerealiseerd door export buiten Europa. "De verschillen per bedrijf zijn echter groot," constateert Faems. "Van de bedrijven in ons onderzoek doet 45 procent helemaal niet aan export. 26 procent van de bedrijven exporteert alleen binnen Europa, terwijl 29 procent van de bedrijven ook buiten Europa actief is."
De mate waarin bedrijven exporteren hangt sterk af van de sector waarin het bedrijf actief is. Bedrijven in de maakindustrie exporteren duidelijk meer dan bedrijven uit dienstverlenende sectoren. Daarnaast exporteren familiebedrijven significant meer dan niet-familiebedrijven.
 
Noord-Nederlandse Innovatiemonitor
Het doel van de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor is om jaarlijks de innovatieactiviteiten, investeringen en prestaties van mkb’ers uit Noord-Nederland in kaart te brengen en te analyseren. Het project wordt uitgevoerd door expertisecentrum Vinci van de RUG en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Daarnaast zijn de NOM, TCNN, Octrooicentrum Nederland en PNO Consultants als strategische partners bij het project betrokken. De volledige resultaten van de Innovatiemonitor 2017 worden begin juli gepresenteerd.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.