Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
12 mei 2017
 

Aantal werknemers in klimaat- en sanitairtechniek daalt rap

 
 

Sinds 2014 trekken de bouwvolumes weer aan, in totaal was er in 2016 een productievolume van 58 miljard euro en de verwachting is dat dit in 2017 zal stijgen naar 61 miljard euro. 

Vooral in het segment woningbouw is een groei waar te nemen dit segment is met twee procent gegroeid van vijf procent in 2016 naar  zeven procent in 2017. Maar ook in deze sector zijn er stagnerende factoren waarmee rekening gehouden moet worden, zoals capaciteitsproblemen bij bouwers en geringe planvoorraden. Dit blijkt uit gegevens van Loodgietersleiden.

Installatiesector
De arbeidsmarkt in de installatiesector is daarentegen nog niet herstellende, maar de verwachting is dat deze sector zich ook positief zal gaan ontwikkelen. Op de arbeidsmarkt van de installatiesector stijgt het gevraagde opleidingsniveau van de werknemers, dit komt doordat mensen naast hard skills (technische vaardigheden) steeds vaker ook opzoek zijn naar werknemers met soft skills (theoretische kennis).

Klimaat- en sanitairtechniek
Waar er in 2008 nog meer dan 64.000 mensen werkten in de klimaat- en sanitairtechniek, is dit aantal in 2015 gedaald naar minder dan 49.000 blijkt uit onderzoek van http://loodgietersleiden.nl. De afname van het aantal medewerkers in deze branche is vooral toe te wijzen aan het feit dat er steeds vaker handelingen geautomatiseerd worden.  De werkzaamheden waarop bedrijven zich in de klimaat- en sanitairtechniek richten hebben onder andere betrekking op duurzaamheid, zonnewarmte, luchtbehandeling en –distributie, warmtetechniek, ventilatie, koude opwekking, BIM, sanitaire voorzieningen, waterinstallaties en leidingsystemen.

Nieuwe ontwikkelingen bieden kansen
Ondanks dat er een krimpende markt is, liggen er veel kansen als gevolg van nieuwe ontwikkelingen in de sector. Om op deze ontwikkelingen in te spelen is het wel belangrijk dat installatiebedrijven duidelijke keuzes maken omdat hiervoor vaak een ander soort kennis gewenst is. Er wordt een toename verwacht van de vraag naar gecompliceerde werkzaamheden en onderhoudswerkzaamheden. Er komt wel een daling in het aantal routinematige werkzaamheden. Kwaliteitsbedrijven zullen naar verwachting meer werk in service en onderhoud krijgen.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 237.75 -3.60 %
Stijgers Dalers
Doc data 0.44  4.8 %
Value8 5.27  4.6 %
Binck 4.25  3.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Altice 7.56  -8.8 %
Beter bed 14.36  -3.6 %
Meer beurs