Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
27 februari 2017
 

VEH wil twee dagen bedenktijd bij kopen van keuken

 
 

Vereniging Eigen Huis roept branchevereniging Inretail op tot verbetering van de CBW-consumentenvoorwaarden. Onlangs stelde marktleider Mandemakers Keukens al een bedenktijd in van twee dagen voor kopers van een nieuwe keuken.

Binnen deze termijn kunnen zij kosteloos de koop annuleren. Vereniging Eigen Huis vindt het hoog tijd dat de rest van de branche dit goede voorbeeld volgt en heeft ook toezichthouder ACM van de oproep aan Inretail op de hoogte gesteld.

Klachten
De vereniging krijgt veel klachten van leden die een keuken hebben gekocht nadat zij door de verkoper onder grote druk zijn gezet. Als zij thuisgekomen spijt krijgen en kort daarop de keukenleverancier melden dat de koop niet doorgaat kost dat, onder de huidige algemene CBW-voorwaarden, maar liefst 30 procent van de aanschafprijs. "Een belachelijk hoog percentage dat nergens op is gebaseerd," zegt Steven Wayenberg, beleidsadviseur van Vereniging Eigen Huis. "Zeker als de keuken nog niet is besteld. Dat betekent al snel een strop van enkele duizenden euro's." De vereniging wil dat kopers van een keuken binnen twee dagen de koop kosteloos ongedaan kunnen maken. Vindt daarna nog annulering plaats dan zou een daar een gematigd bedrag voor in rekening kunnen worden gebracht.

Mysterieshopper
Al in 2013 stuurde de vereniging een mysteryshopper op onderzoek uit. Daaruit bleek dat veel keukenleveranciers er op uit zijn om de consument zo snel mogelijk te laten tekenen en zo min mogelijk bedenktijd te geven. Wayenberg: "In de praktijk zien we dat potentiele kopers in het verloop van het verkoopgesprek stapsgewijs meer korting aangeboden krijgen. Meestal wordt er een korting gegeven omdat er een actie loopt. Daarna volgt vaak aan het einde van het gesprek nog extra korting met als doel de offerte zo snel mogelijk te laten tekenen: 'uiterlijk vanmiddag om vijf uur!'. In het algemeen kan worden geconcludeerd dat kortingen van 25-30 procent goed te realiseren zijn, soms oplopend tot 40 procent."

Aanbetalingsgarantieregeling
Ook de huidige aanbetalingsgarantieregeling moet op de schop, vindt Vereniging Eigen Huis. In de praktijk ziet de consument van zijn gedane aanbetaling bij faillissement van zijn leverancier weinig of niets terug. Hierdoor pakt een nieuwe keuken veel duurder uit. De vereniging wil dat de branche haar verantwoordelijkheid neemt en met een nieuwe regeling komt.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 249.51 -0.24 %
Stijgers Dalers
Yatra 5.4  6.3 %
Altice 8.52  5.2 %
Nutreco 47  3.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Brill kon 34.51  -2.8 %
Value8 5.05  -1.8 %
Meer beurs