Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Is uw wagenpark op orde voor 2017?

2 januari 2017 - Het wagenpark van Nederlandse organisaties is het afgelopen decennium sterk veranderd. Zo worden medewerkers veel meer gestimuleerd om thuis te werken waardoor minder kilometers voor woon-werkverkeer gemaakt hoeven te worden.

Ook was er door de economische crises sprake van minder vaste dienstverbanden (waar een leaseauto eerder vast onderdeel was van de arbeidsvoorwaarden) en werd de flexibele schil juist vergroot. Wanneer er wel gekozen werd voor een leaseauto, speelden de (overigens steeds wijzigende) bijtellingsregels voor vooral ‘zuinige’ en ‘groene’ auto’s een grote rol. Ook wordt het steeds populairder om medewerkers in plaats van een leaseauto een mobiliteitskaart of -budget te geven, zodat zij zelf kunnen kiezen of ze gebruik maken van auto, trein, bus, tram of metro.
 
Goed zicht op wagenpark
Ondanks dat veel wagenparkbeheerders of fleetmanagers van grote bedrijven de komende jaren een krimp in de grootte van het wagenpark van hun organisatie verwachten, is het belangrijk goed zicht hierop te houden. Het wagenpark vormt immers nog steeds bij veel organisaties de tweede of derde grootste kostenpost. Rick de Vries van banden.nl geeft tips hoe u het wagenpark ook in 2017 effectief en efficiënt kunt beheren.
 
Vergemakkelijk de ritregistratie
De bijtellingsregels zijn per 1 januari 2017 wederom versoberd. De Vries licht dit toe. "Voor alle volledig elektrische wagens die vanaf die datum op kenteken worden gezet geldt een bijtelling van vier procent, terwijl voor alle andere auto’s een bijtellingspercentage van 22 procent geldt. Mogelijk kiezen veel medewerkers met een leaseauto niet meer voor bijtelling. In dit geval zullen ze slechts 500 kilometer per jaar privé mogen rijden met de auto, en andere privékilometers met een eigen auto gaan rijden. Als voor de leaseauto geen bijtelling betaald wordt, zal een ritregistratie bijgehouden moeten worden. Eerder moest dit handmatig (tijdrovend en men kon nog wel eens iets sjoemelen), maar er zijn tegenwoordig erg betrouwbare en gebruiksvriendelijke ritregistratiesystemen met GPS."
 
Goed onderhoud geeft meer rij- en leaseplezier
Iets dat goed onderhouden wordt, geeft minder problemen en gaat langer mee. Dat geldt volgens De Vries ook voor leaseauto’s. "Of de wagen nu van de organisatie of van een leasemaatschappij is, het loont om de medewerkers duidelijke verantwoordelijkheid te geven voor tijdig onderhoud en reparaties. Zo is het allereerst natuurlijk belangrijk het onderhoudsschema van de fabrikant te volgen. Daarnaast is het echter voor fijn en veilig rijden ook van belang om regelmatig het oliepeil, koelvloeistofniveau en de bandenspanning en profieldiepte van de banden te controleren."
 
Contracten met leveranciers onder loep
De administratie rond leaseauto’s is erg omvangrijk volgens De Vries. "Wanneer auto’s in eigen beheer zijn van de organisatie, zijn er contracten met een importeur. Zijn de auto’s eigendom van een leasemaatschappij, dan zijn er contracten met deze organisatie. En dan hebben we het nog niet eens over de overeenkomsten met verzekeraars. Het loont altijd om constant in gesprek te zijn met al deze leveranciers over eventuele besparingen. Daarnaast kan extra kosten voorkomen worden door alle tussentijdse maar ook eindfacturen altijd te controleren op afwijkingen en te toetsen aan de opgestelde contracten tussen de partijen."
 
Zorg ook in 2017 ervoor dat uw medewerkers tevreden leaserijders zijn, maar kijk bij alle veranderende wet- en regelgeving ook wat er mogelijk is om te sturen op kosten.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.