Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
16 november 2016
 

Digitize or Die

 
 

Bij de vierde editie van de Mercateo Executive Summit in het Berlijnse 'Adagio' kwamen inkoopmanagers van talrijke Europese bedrijven samen.

De deelnemers bespraken hoe zij de mogelijkheden van digitalisering binnen de inkoop kunnen benutten en hoe daarbij de variatie in het inkoopproces behouden kan worden. De nadruk op het belang van digitalisering binnen de inkoop werd gelegd door de Keynote van Eva Wimmers, President Europe Huawei Honor. 'Digitize or Die' luidde de titel van haar presentatie. Hierin benoemde Wimmers belangrijke punten voor een succesvol geautomatiseerd inkoopproces.

Vorm de toekomst
De vierde Mercateo Executive Summit vond plaats onder een gewaagd motto: ‘Vorm de toekomst van uw bedrijf, voordat de toekomst uw bedrijf vormt’. Keynote-spreker Eva Wimmers, President Europe Huawei Honor (voormalig CPO Deutsche Telekom), formuleerde het bij de aftrap nóg directer: ‘Digitize or Die’. De provocerende titel van haar Keynote was bewust gekozen, omdat digitalisering van het inkoopproces volgens Wimmers bedrijven voor grote uitdagingen stelt. "Iemand die alleen maar terug kijkt en erover nadenkt wat hem of haar in het verleden succesvol heeft gemaakt, zal niet alleen de overgang missen, maar er uiteindelijk ook aan onderdoor gaan," beweerde Wimmers. Ze is echter niet volledig kritiekloos over digitalisering: "Altijd wanneer er om gezond verstand en creativiteit gevraagd wordt, kun je niet automatiseren. Dit benodigd onze heldere geest, onze ideeën: observeren, luisteren en dan nieuwe, innovatieve oplossingen vinden. Daarom moeten digitalisering en niet-digitalisering binnen de inkoop hand in hand gaa."

Automatisering van het inkoopproces
"Vooral persoonlijke zakelijke relaties kunnen van digitalisering profiteren," liet Mercateo directielid Bernd Schönwälder overtuigend in zijn presentatie zien. "De B2B-handel draait om relaties en de toegevoegde waarde voor bedrijven baseert zich voor een groot deel op deze betrekkingen. Digitale netwerken, die partijen met elkaar in contact brengen, worden een belangrijke aanvulling op de digitale strategie van bedrijven," verklaarde Schönwälder. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is dat deze platforms neutraal blijven ten opzichte van alle partijen. 

Mentaliteitsverandering in de inkoop
Tijdens de podium-discussie spraken Eva Wimmers, Ulrich Pieper (CPO RWE/Innogy), Thorsten Woike (CPO SAG) en Mercateo directielid Bernd Schönwälder over het thema Mentaliteitsverandering in de inkoop. Zij waren het er over eens dat men hierbij niet buiten de boot mag vallen. Medewerkers moeten door digitalisering binnen de inkoop ondersteund worden om creatief te zijn en een strategische bijdrage aan het bedrijf te leveren. Alleen op deze manier kunnen ook binnen de inkoop waardevolle bijdragen geleverd worden. Dit kunnen besparingen evenals geoptimaliseerde processen of een flexibelere bedrijfsstructuur zijn.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken