Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
2 november 2016
 

E-factureren vanaf 2017 een voldongen feit

 
 

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft nog precies twee maanden om op elektronisch factureren over te stappen. Dit geldt voor alle bedrijven die vanaf 1 januari 2017 nog zaken willen blijven doen met de overheid.

Papieren en pdf- facturen worden vanaf het nieuwe jaar simpelweg niet meer in behandeling genomen. Met deze transitie is de Rijksoverheid hard op weg om arbeidsintensieve, inefficiënte, fout- en fraudegevoelige papieren factuurstromen achter zich te laten en sneller rekeningen te kunnen valideren, betalen en af te handelen.

Duur verwerkingsproces
"Verwonderlijk dat de bulk van B2G-facturen nog steeds via een analoog en relatief duur verwerkingsproces plaatsvindt," stelt Jos Wellema, Director Network Business Benelux bij Basware. "De Rijksoverheid is een van de grootste afnemers van diensten in Nederland waarvoor het jaarlijks honderdduizenden facturen ontvangt. Los van papier-, transport- en verwerkingskosten werkt dit proces vertragend. Het elektronisch aanleveren is een enorme vooruitgang."
De verplichtstelling van het elektronische aanleveren geldt niet voor alle facturen: vanaf 1 januari aanstaande gaat om nieuwe inkoopcontracten voor de Rijksoverheid en niet over bestaande contracten naar decentrale overheden. "Maar de eerste verplichtstelling is vanaf 2017 een voldongen feit," vult Wellema aan. "Het is dé mogelijkheid voor bedrijven om alvast gewend te raken aan de toekomstige vorm van factureren. We verwachten dat de adoptie van e-factureren nog sneller zal gaan dan de penetratie van smartphones bij de consument."

Nederland klaar voor UBL?
Om het bedrijfsleven zo veel mogelijk te faciliteren, heeft het Nederlandse Platform E-factureren in samenwerking met onderzoeksbureau GBNED het label UBL Ready geïntroduceerd. ‘Universal Business Language’ zorgt ervoor dat Nederlandse bedrijven UBL e-facturen met elkaar kunnen uitwisselen en dit richting hun klanten of leveranciers zichtbaar maken. Friso de Jong, oprichter van Platform E-factureren en een van de initiatiefnemers van UBL Ready: "UBL e-factureren levert aanzienlijke kostenbesparingen bij klanten op omdat dit soort factuur automatisch kunnen worden ingeboekt. Er is nog een bijkomend voordeel: leveranciers met het ‘UBL Ready’-predikaat kunnen, naast de pdf-facturen die zij reeds versturen, ook UBL e-facturen naar hun afnemers opsturen. De site www.UBLready.nl geeft ondernemingen in vijf duidelijke stappen aan hoe het ‘factureren van de toekomst’ in de gelederen op te nemen."
De Nederlandse Rijksoverheid verlangt van haar afnemers dat zij niet alleen hun facturen in UBL kunnen verzenden maar ook dat zij deze via een ‘overheidsinfrastructuur’ aanleveren.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs