Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 oktober 2016
 

Meeste late betalingen zijn bewust te laat

 
 

De zakelijke dienstverlening staat onder druk door late betalingen. Tweederde van de late betalingen wordt ook nog eens opzettelijk te laat gedaan. Gevolg, de liquiditeit staat onder druk en het leidt tot inkomensverlies.

Een kwart van de bedrijven in deze sector vreest hierdoor zelfs voor hun voortbestaan. Intrum Justitia deed onderzoek naar betaalgedrag in verschillende sectoren. Eerder concludeerde Intrum Justitia al dat de economie zeven miljard euro, dit is 2,6 procent van de totale omzet, misloopt door een slechte betalingsmoraal. De zakelijke dienstverlening heeft zelfs last van een gemiddelde jaarlijkse afschrijving van 3,2 procent.
Het onderzoek wordt gepubliceerd in het Industry White Paper. Dit is een nationaal, sectorspecifieke uitwerking van het eerder gepubliceerde European Payment report.

Financiële problemen van klanten
Binnen de zakelijke dienstverlening wordt de oorzaak van de late betalingen vooral gewijd aan de financiële problemen van de klanten. 68 procent (versus 63 procent landelijk) van de bedrijven geeft dit aan. 61 procent wijt dit aan opzettelijk te late betalingen. Bijna de helft (48 procent) van de bedrijven ervaart druk op de liquiditeit als gevolg van een slechte betalingsmoraal. Bij een betere cashflow zou 22 procent waarschijnlijk meer mensen aannemen. 39 procent van de bedrijven in de zakelijke dienstverlening geeft aan gevraagd te zijn langere betalingstermijnen te accepteren dan waar ze zich comfortabel bij voelen.

Tijd voor mentaliteitsverandering
De gevolgen van late betalingen reiken verder dan verlies van inkomen en slechte cashflow. Bedrijven geven ook aan te wachten met het aannemen van personeel. Gemiddeld denkt een kwart van de bedrijven meer personeel aan te kunnen nemen bij betere betalingscondities. Volgens Rick Terra, directeur van Intrum Justitia is het de hoogste tijd voor een mentaliteitsverandering: "Bedrijven lijden onder een slechte betalingsmoraal, maar zijn hierdoor ook gedwongen zelf laat te betalen. De urgentie van het probleem is wat ons betreft zeer hoog, want het zet de economie ook onder druk en beperkt de groei. Als we nu eens op tijd gaan betalen geven we de economie een boost en daar profiteren we allemaal van."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs