Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Mkb: meer liquiditeit maar minder bereid snel te investeren

18 augustus 2016 - Mkb'ers staan niet echt te popelen om te investeren. De bereidheid snel geld te steken in de zaak is flink minder, blijkt uit Ondernemerspeil, een regelmatige peiling van BC.nl onder entrepreneurs. Vorig jaar gaf een dikke meerderheid (56 procent) nog aan snel te investeren, dat is gedaald naar 48 procent.

Positief is dat de liquiditeit beter is en dat er minder vaak ontslag dreigt voor personeel. Wat vinden ondernemers nog meer?

Ondernemerspeil
Aan het onderzoek voor Ondernemerspeil hebben 482 ondernemers deelgenomen. De peiling is juli van dit jaar gehouden en is vergeleken met de stand van zaken in Ondernemerspeil 2015 (uitgestuurd in juli 2015). Het Ondernemerspeil is een regelmatig onderdeel van het al bestaande BC.nl MKB onderzoek. Door een vaste set vragen te stellen worden trends en ontwikkelingen in het MKB opgespoord.
BC.nl heeft al een eerste bevinding gedeeld in de blog van 31 juli http: "Vorig jaar gaf 67 procent van de ondernemers het reilen en zeilen van zijn bedrijf het rapportcijfer 7 of 8. Destijds een stijging van veertien procent! Dat is nu heel lichtjes gedaald naar 64 procent." Op basis van onder meer deze cijfers kan men afleiden dat ondernemers wat behoedzamer zijn geworden.

Snel investeren
De slinkende bereidheid snel te investeren onderbouwt deze conclusie. De percentages op de vraag 'Gaat u komende maand investeren' zijn als volgt:
-Ja waarschijnlijk wel: twintig procent (21 procent 2015)
-Ja zeker weten: zeven procent (tien procent 2015)
-Misschien: 21 procent (25 procent 2015)
-Nee waarschijnlijk niet: 30 procent (28 procent 2015)
-Nee zeker niet: 22 procent (16,5 procent 2015)

Omzetverwachting
Dat er minder behoefte is om snel te investeren betekent niet dat de omzetverwachtingen voor de komende twaalf maanden zijn gekelderd. In tegendeel. De verwachtingen wijken niet heel sterk af van die van vorig jaar. 32 procent verwacht een stabiel jaar qua omzet (vorig jaar 30 procent), 41 procent verwacht een lichte stijging (vorig jaar 46 procent). Een forse stijging van de omzet verwacht dertien procent, net als vorig jaar! Een forse daling van de omzet scoort net als vorig jaar twee procent.

Winstverwachting
De winstverwachtingen zijn ook over het algemeen goed. Zo denkt 28 procent een winst van meer dan twintig procent van de omzet te halen, vorig jaar bleef dat steken op 22 procent. Het percentage deelnemers dat een winst verwacht van minder dan twintig procent van de omzet is daarbij iets gedaald: van 38 procent in 2015 naar 35 procent in de afgelopen peiling. Iets minder ondernemers verwachten ook rode cijfers: Vorig jaar verwachtte vijf procent in de min te raken, dat is nu vier procent.

Faillissementen
Minder ondernemers verwachten failliet te gaan komend jaar. 64 procent zegt dat het uitgesloten is dat zijn bedrijf binnen een jaar failliet zal gaan, vorig jaar was die overtuiging iets minder: 60 procent.

Schommelend beeld
Het beeld dat de deelnemende mkb'ers schetsen schommelt dus nogal. Aan de ene kant zie je een kleine derde (29 procent) die aangeeft dat ze nu ruim in de liquiditeit te zitten, tegenover 24 procent vorig jaar. Ook vallen er minder ontslagen ('Ik moet mensen ontslaan' daalt van twee naar een procent). Aan de andere kant zie je een toename van het aantal mkb'ers dat zegt genoeg personeel in dienst te hebben: van 23 naar 29 procent en dus voorlopig geen personeel meer zal aannemen.

Kredieten
In elk geval zijn de banken vaker bereid krediet te verstrekken! Op de vraag 'Komt u makkelijk aan krediet?' scoorden vorig jaar op een schaal van 1 tot 10 scoorden alle cijfers onder de tien procent. De situatie is een stuk verbeterd: de cijfers 5, 6 en 7 leveren dit jaar percentages op van respectievelijk 23 (!), dertien en tien.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.