Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Grote onrust bij bedrijven en zzp’ers door afschaffen VAR

12 augustus 2016 - Per 1 mei 2016 is de VAR (verklaring arbeidsrelatie) voor zzp’ers afgeschaft. Met de gelijktijdige introductie van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) is de zekerheid die opdrachtgevers in het verleden aan deze VAR konden ontlenen definitief voorbij.

Bij de Wet DBA - en de daarbij behorende (model)overeenkomsten - draait alles om het woord ‘schijnzekerheid’. Mocht namelijk blijken dat de relatie tussen zzp’er en zijn opdrachtgever in een later stadium door de belastingdienst toch als arbeidsrelatie wordt gekwalificeerd dan betekent dit voor de opdrachtgever kans op naheffingen en forse boetes.
Veel bedrijven hebben om die reden dan ook nu al aangeven vanaf 1 januari 2017 geen gebruik meer te zullen gaan maken van zzp’ers. Bij de zzp’ers begint deze boodschap nu ook aan te komen. In een ‘worst-case-scenario’ betekent het voor een grote groep zzp’ers dat zij na deze datum geen werkzaamheden meer kunnen verrichten en dat hun inkomsten snel zullen opdrogen.  

Risico's DBA
Zzp’ers, maar ook bedrijven die met deze zzp’ers samenwerken blijken deze – rustige – zomerperiode aan te grijpen om zich te verdiepen in de risico’s rondom deze Wet DBA. Daarnaast zijn partijen bezig om te bezien welke mogelijkheden er nog zijn om toch met elkaar te kunnen blijven samenwerken en dit zonder risico’s op naheffingen of boetes. Naar alle waarschijnlijkheid zal er bij de helft van alle zzp’ers (in Nederland bijna 1.000.000) sprake zijn van een verkapt dienstverband. Het door beide partijen ondertekenen van een zogenaamde (model)overeenkomst zal dan ook geen soelaas bieden en er zal door de opdrachtgever loonheffingen ingehouden en afgedragen moeten gaan worden.
Van Rijswijk directeur van de VRB Adviesgroep marktleider in het informeren en adviseren van zowel zzp’ers als hun opdrachtgevers over de risico’s en de mogelijkheden van deze Wet DBA zegt:

Onrust
"Paniek is een groot woord, maar er is bij alle partijen zeker sprake van onrust en een enorme behoefte aan praktische informatie over dit onderwerp. We merken dat de meeste zzp’ers begrijpen dat er nu wel iets moet gebeuren en dat zij mogelijk niet als zzp’er verder kunnen aangezien een (model)overeenkomst tussen zzp’er en opdrachtgever vaak niet zal volstaan."

Drie mogelijkheden
In grote lijnen zijn er voor zzp’ers in de situatie dat een (model)overeenkomst niet volstaat drie mogelijkheden:
1. de opdrachtgever neemt de zzp’er in loondienst en draagt loonheffingen af;
2. de zzp’er komt op de loonlijst van een payrollbedrijf te staan. Dit bedrijf draagt de loonheffingen af en verhuurt de nieuwe medewerker aan de betreffende opdrachtgever of;
3. de zzp’er richt zijn eigen (ZZP) BV op (een private payrollconstructie) waar de voormalige zzp’er op de loonlijst van die BV komt te staan. De (ZZP) BV draagt alle loonheffingen af en verhuurt de nieuwe medewerker aan de betreffende opdrachtgever.

Payroll of BV
"Bij VRB zien we in de praktijk dat zzp’ers - vanwege de kosten van het oprichten en onderhouden van een BV - tot een omzet van  40.000 euro meestal kiezen voor het in dienst treden bij een payrollbedrijf. Zzp’ers boven deze jaarlijkse omzet kiezen vaker voor de flexibiliteit en de voordelen van het werken vanuit een eigen (ZZP) BV," aldus Van Rijswijk

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Peter

12-08-2016 15:22  |  

Boekhouder ZZP Neder...

15-08-2016 13:47  |  

Het feit dat er dusdanig veel onrust is onder zzp'ers en werkgevers is veelzeggend. Wellicht is de Wet DBA nu al toe aan een herziening.

Goed om te weten: modelovereenkomsten zijn niet verplicht. Onderling goede afspraken maken is in veel gevallen voldoende.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.