Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Belastingtips voor zzp’ers

18 maart 2016 - Zelfstandig ondernemerschap is en blijft erg populair in Nederland. Het feit dat er in de afgelopen maand 11.159 zzp’ers bij zijn gekomen bewijst maar weer eens dat Nederland een ondernemend volk is. Maar bij ondernemen horen ook verplichtingen zoals de belastingaangifte.

Veel zzp’ers laten geld liggen omdat ze niet weten op welke aftrekposten ze recht hebben en wanneer ze daarvoor in aanmerking komen. René Meijer van Boekhouderzzp.com geeft in dit artikel enkele belastingtips voor (startende) ondernemers.
 
Toon aan dat u ondernemer bent
Wellicht een ‘open deur’ maar toch lopen zzp’ers ieder jaar aftrekposten mis omdat ze geen urenregistratie hebben bijgehouden en dus kan de Belastingdienst ze niet aanmerken als zelfstandig ondernemer. Om aangemerkt te worden als ondernemer dient u in een kalenderjaar minimaal 1.225 uren te investeren aan uw onderneming. Kunt u dit aantonen? Dan heeft u recht op een aftrek van 7.280 euro van uw winst. Hierdoor hoeft u minder winstbelasting te betalen. Ook heeft u als zelfstandig ondernemer recht op:
 
- MKB-winstvrijstelling
- Startersaftrek
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
- Energie-investeringsaftrek
- Milieu-investeringsaftrek
- Fiscale Oudedagsreserve
 
Voor de meeste ondernemers termen waar ze weleens van gehoord hebben. Toch is de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) minder bekend. Daarom gaan we deze hieronder nog even toelichten.
 
Fiscale Oudedagsreserve (FOR)
Als zzp’er bent u zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van uw pensioen. Dit kan op verschillende manieren en een daarvan is om gebruik te maken van een Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Ieder jaar kunt u als zzp’er een bedrag aftrekken van uw winst voor het opbouwen van uw pensioen. In 2016 is dit bedrag maximaal 8.774 euro. Over dit bedrag hoeft u dan geen belasting te betalen en zorgt voor de korte termijn voor een belastingvoordeel. Maar let op! Wanneer u de pensioenleeftijd heeft behaald, en u laat het geld uitkeren, dient u alsnog belasting te betalen over dit bedrag. Dit is een goede manier om uw pensioen als zzp’er aan te vullen naast bijvoorbeeld uw normale spaarrekening.
 
Laat u goed adviseren
Veel zzp’ers denken nog niet aan hun pensioen, Toch is het verstandig om daar nu al mee te beginnen. Laat u daarom goed informeren bij een boekhouder of financieel adviseur.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.