Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
5 augustus 2010
 

Ondernemers: aanbestedingswet nog te vrijblijvend

 
 

Het voorstel voor een nieuwe aanbestedingswet dat door het kabinet is goedgekeurd blijft te vrijblijvend voor aanbestedingen die niet Europees te hoeven worden gedaan. Hierdoor blijft het risico bestaan dat het woud aan verschillende lokale regels niet verdwijnt, aanbestedende diensten te risicomijdend blijven en toegang voor het MKB beperkt blijft.

Dat zeggen ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De minister van economische zaken komt het bedrijfsleven wel tegemoet door voor grote opdrachten (boven de Europese drempels) meer uniforme regels in te voeren met meer aandacht voor redelijkheid en proportionaliteit. Ook zijn
VNO-NCW en MKB-Nederland blij met het voornemen van de minister een klachtenregeling in te voeren, waardoor aanbestedingsfouten tussentijds kunnen worden bijgesteld. 

Blok aan het been
De huidige aanbestedingspraktijk vormt voor ondernemers een blok aan het been. Bedrijven voldoen bijvoorbeeld niet aan omzeteisen of ze mogen niet meedoen omdat ze niet eerder een vergelijkbaar project hebben uitgevoerd. Van stimuleren van de concurrentie is dan geen sprake. 

Clusteren
Groot probleem is het toenemend gebruik om van verschillende opdrachten één mega opdracht te maken (clusteren). Hierdoor wordt de opdracht zodanig groot, dat het mkb geen kans maakt. VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen dat lokale overheden door bezuinigingen nog meer risicomijdend zullen optreden, de laagste prijs voorrang krijgt op kwaliteit en dat overheden meer opdrachten zullen clusteren.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 239.28 -4.24 %
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Arcadis 19.43  3.5 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Altice 8.19  -3.9 %
Advanced met 38.77  -1.7 %
Meer beurs