Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
21 januari 2016
 

'Vol inzetten op R&D en industriebeleid de komende jaren'

 
 

Er moet de komende jaren vol worden ingezet op investeringen in research & development (R&D), omdat dit cruciaal is voor de Nederlandse industrie. Deze oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland aan politici bij de presentatie van het rapport 'Nederland Maakt!'

De industrie is namelijk van groot belang voor het verdienvermogen van de Nederlandse economie. Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, vindt zelfs dat een volgend kabinet daarom een miljard euro extra moet investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Concurrentiekracht Nederlandse industrie onder druk
De Nederlandse industrie scoort internationaal zeer goed, maar de concurrentiekracht van de Nederlandse sectoren staat tegelijkertijd doorlopend onder druk. Wil Nederland zijn goede posities behouden (achtste op wereldranglijst industrielanden, tweede voedselexporteur ter wereld, derde chemieland Europa en ook wereldmarktleider in onder meer chipmachines en medische apparatuur), dan is achterover leunen geen optie volgens VNO-NCW en MKB-Nederland. De positie van de industrie moet worden versterkt.

Industrie is overal, behalve in statistieken
Dat de industrie en R&D-activiteiten onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, blijkt ook uit Nederland Maakt!: bijna een kwart van het BBP en bijna 50 procent van de export wordt door de industrie bepaald. Dat staat in contrast met het heersende beeld over het afkalvende aandeel van industrie in de economie. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is de verklaring hiervoor dat traditionele industriële bedrijven steeds meer in de dienstensector actief zijn, waardoor deze niet direct terug te zien in de statistieken. De industrie heeft echter een knooppuntfunctie in de Nederlandse economie, aldus de ondernemingsorganisaties.

Mondiale kansen voor Nederlandse industrie
VNO-NCW en MKB-Nederland zien tal van kansen voor Nederland. De vele grote wereldwijde maatschappelijke uitdagingen zoals klimaat, duurzame energie, grondstoffenschaarste, schoon drinkwater en gezonde voeding vragen om innovatieve oplossingen. De sleutelrol is innovatie, maar uit onderzoek van de OESO blijkt dat onderzoek en ontwikkeling (R&D) niet kan bestaan zonder maakactiviteiten in de nabijheid. Niet op de korte als op de lange termijn.

Daadkrachtig industriebeleid in vier stappen
Nederland wil tot de top vijf van best presterende industriële landen ter wereld te behoren. Als ons land deze ambitie wil realiseren dan is er een daadkrachtig industriebeleid nodig. Daarvoor zijn volgens VNO-NCW en MKB-Nederland onder meer deze vier stappen nodig:
-Meer investeringen in onderzoek en innovatie, meg name in toegepast onderzoek.
-Er moet een gelijk speelveld komen voor de energie-intensieve industrie. Elders ter wereld is energie domweg goedkoper, wat gevolgen heeft voor de Nederlandse economie.
-Er moet er meer armslag zijn voor het topsectorbeleid.
-Een voortvarende uitvoering van de Smart Industry agenda. Dat is van groot belang en vraagt om een stevige publieke financiering vraagt. "Regeringen van landen om ons heen zitten niet stil", waarschuwen de ondernemingsorganisaties. "Zij investeren volop in de digitale revolutie."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken