Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 januari 2016
 

Cyberverzekering markt in Nederland blijft achter

 
 

Jarenlang kampen veel bedrijven maar ook particulieren al met de gevolgen van cybercrime. Deze gevolgen kunnen flink uiteenlopen, denk bijvoorbeeld aan zaken als diefstal van gegevens, reputatieschade en andere schadegevallen.

Deze marktontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat een aantal verzekeringsmaatschappijen al ingesprongen zijn op deze ontwikkeling. Zo zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen een cyberverzekering aan gaan bieden welke de kosten van o.a. de bovenstaande schadegevallen moet gaan dekken. Slimme zet, toch? In dit artikel gaat Rick Burgers van Cyberverzekeringen.nl daar dieper op in.

Amerika
Het lijkt natuurlijk op basis van de marktontwikkelingen een hele slimme zet van de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen die in de cyber risk verzekeringen gestapt zijn. Zeker als we de markt van de cyberverzekering in Amerika bekijken. Daar is de polis tegen cyberrisico’s enorm populair onder bedrijven. Wereldwijd is de markt voor cyberpolissen gegroeid tot een totale marktwaarde van 2,75 miljard dollar. Uit onderzoek van PWC blijkt dat de markt zal groeien naar 7,5 miljard dollar in 2020. Maar liefst 90 procentvan de wereldwijde markt wordt afgesloten in Amerika.

Europa en Nederland
In Europa en Nederland blijft de markt voor cyberverzekering nog achter ten opzichte van Amerika. In Europa steeg het aantal bedrijven dat zich verzekerd hebben tegen de risico’s van cybercrime van 45 naar 51 procent. In Nederland lag dit percentage nog lager, slechts een kleine 30 procent van alle bedrijven is momenteel verzekerd. Waar veel experts zeggen dat veel Nederlandse bedrijven de risico’s van cybercriminaliteit flink onderschatten, ziet PWC dat anders: "De schade door cyberaanvallen kunnen oplopen tot tientallen miljoenen euro’s, dit kan worst-case scenario voor veel bedrijven simpelweg gewoon een faillissement betekenen. De rekensom is dus snel gemaakt als uoor enkele duizenden euro’s al een verzekering hebt tegen deze schade."

Groeimarkt
Cyberverzekeringen.nl voorziet dat de markt de komende jaren nog enorm door zal groeien.
"Vanwege geslaagde cyberaanvallen op ’s werelds grootste partijen zal het bewustzijn van de consument en van bedrijven groter en groter worden. Het zal dus enkel een kwestie van tijd zijn voordat de markt in Nederland aansluiting zal gaan vinden bij de Amerikaanse markt," aldus Rick Burgers.
Daarbij komt nog eens het feit dat Nederland de hoogste dichtheid ter wereld heeft op het gebied van IT. De kans op problemen in Nederland is dus relatief groot en de dreiging zal toe blijven nemen. Steeds meer devices worden verbonden met het internet en nemen automatisch risico’s met zich mee voor delen van de economie. Cyberverzekeringen zullen straks dus noodzakelijk zijn voor het indekken van de risico’s.

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Mike  |   | 
12-04-2016
 | 
13:28 uur
Goed artikel. ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen.
Burt  |   | 
5-11-2016
 | 
00:43 uur
Perfecte conclusie, in mijn ogen een kwestie van tijd tot de cyberverzekering markt in NL openbarst.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 239.21 -4.26 %
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Arcadis 19.45  3.6 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Altice 8.18  -4 %
Advanced met 38.69  -1.9 %
Meer beurs