Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
16 november 2015
 

MKB’er heeft veel aandacht voor ziekteverzuim

 
 

Meer dan de helft van alle Nederlandse MKB’ers heeft dit jaar veel aandacht voor het reduceren van ziekteverzuim. 53 procent ziet dit als het belangrijkste focuspunt als het gaat om het hanteren van een vitaliteitsbeleid.

Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de MKB Marktmonitor, gepubliceerd door Unique. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Motivaction onder 2.142 MKB’ers. Zij zijn ondervraagd over thema’s als bedrijfseconomische en personele ontwikkelingen en duurzame inzetbaarheid. Bedrijven die een vitaliteitsbeleid hanteren, besteden speciale aandacht aan het welzijn van medewerkers door bijvoorbeeld het faciliteren van sporten of fruit op het werk.
 
Focuspunten
Naast ziekteverzuim zijn ook sport en beweging (42 procent) en een goede balans tussen werk en privé (32 procent) belangrijke focuspunten voor de ondernemer. Als er wordt ingezoomd op de verschillende sectoren, blijkt dat de handel het minst vaak een vitaliteitsbeleid uitvoert. Slechts twintig procent geeft aan een dergelijk beleid te hanteren. In de zorg wordt daarentegen het vaakst gelet op het welzijn van medewerkers (41 procent).
 
Vertaling van beleid naar arbeidsvoorwaarden
Arbeidsvoorwaarden op het gebied van vitaliteit komen nauwelijks voor (tien procent). Zo ontbreekt sporten via het werk bij 79 procent van de ondernemers en fruit bij 72 procent. Een pensioenregeling (90 procent) en reiskostenvergoeding (79 procent) zijn de meest aangeboden arbeidsvoorwaarden.
 
Duurzaam inzetbaar
"Duurzaam inzetbare medewerkers zijn van essentieel belang," stelt Raymond Puts, algemeen directeur van Unique. "De snel veranderende economie vraagt immers om investeren in gezonde, betrokken en flexibele medewerkers. Zo blijven medewerkers zo lang mogelijk trouw aan hun werkgever. Een bedrijf groeit alleen als medewerkers ook groeien. Het bereiken van dit doel is een behoorlijke uitdaging. Een starter vindt andere zaken belangrijk dan iemand die de pensioengerechtigde leeftijd nadert. Het hanteren van een vitaliteitsbeleid biedt een ondernemer handvatten voor een zo gelukkig mogelijke medewerker. Met als positief neveneffect: een boost voor de bedrijfseconomische resultaten van het bedrijf."
 
De MKB Marktmonitor 2015 biedt veel meer resultaten en inzichten over de economische en personele ontwikkelingen van het MKB en duurzame inzetbaarheid. Het rapport is hier gratis aan te vragen.

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Rian  |   | 
16-11-2015
 | 
16:24 uur
Geef je werknemers eens iets anders cadeau als een kerstpakket.
Preventie is een cadeau wat je pas later uitpakt.
Zie gezondheidscheck op Prevent Care.
Voorkom verzuim en behoudt fitte werknemers.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs