Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
24 september 2015
 

Tips om uw perfectionisme aan te pakken

 
 

U herkent het vast wel: u staat op het punt een opdracht af te ronden, maar bent toch nog niet helemaal tevreden. U bent te perfectionistisch, alles kan altijd beter.

Dit kost u ontzettend veel tijd en u heeft nooit een tevreden gevoel. Een positieve, maar ook vervelende eigenschap waar u iets aan kunt doen! Nick Beeloo van Parkago geeft tips.
 
Wat zijn de gevolgen van uw perfectionisme?
-
Het kost u veel tijd.
- U krijgt er niet extra voor betaald.
- Het kost u vrije tijd.
 -Er bestaat een kans dat u een andere opdracht mist of minder opdrachten kunt doen door de verloren tijd.

Spanning 
"Spanning bij het opleveren van een opdracht is uiteraard gezond, maar als u er nachten wakker van ligt gaat het de verkeerde kant op," vindt Beeloo. Stel uzelf de vraag wat u nou echt nog kan verbeteren aan uw opdracht. Wat zijn de consequenties als niet alles perfect is? Welke gevolgen heeft het? Financieel of contractueel gezien. Bedenk hoeveel meerwaarde het heeft als u nog tien keer naar uw uitgewerkte opdracht kijkt.
 
Check, check, dubbelcheck

Uw werk dubbel checken is altijd goed, maar het houdt een keer op. Soms kan het fijn zijn als een collega er nog even naar kijkt, vooral voor uw eigen gemoedsrust. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, dus moet u het toch een keer loslaten. Meestal geeft de opdrachtgever zelfs nog feedback na de eerste inzage en kunt u daarna pas echt de puntjes op de i zetten.
 
Heb vertrouwen in uzelf!
Om dingen te bereiken is soms lef nodig, ook al mist u bepaalde kennis of vaardigheden en is het spannend. Brutale mensen hebben de halve wereld zeggen ze toch altijd?! Risico’s nemen hoort er nou eenmaal bij om verder te kunnen. Als u het gevoel heeft dat u niet goed genoeg bent, terwijl u wel degelijk over de juiste capaciteiten beschikt, brengt u dit ook over op potentiële opdrachtgevers.
 
Uw kostbare tijd beter besteden
Hoeveel tijd besteedt u zonder uw perfectionisme al aan taken waar u niet voor betaald krijgt? Denk aan het opbouwen en behouden van uw netwerk, het bijhouden van uw administratie en het verwerken van uw mail. Als u dan ook nog extra tijd kwijt bent aan een opdracht, omdat u alles te perfect wilt, wordt er nog minder verdiend.
 
Concrete tips
-
Leg uw opdracht of project even weg, neem er letterlijk afstand van en check het de volgende dag voor de laatste keer.
- Bepaal van tevoren hoeveel tijd u aan een opdracht mag besteden en zorg dat u hier niet of nauwelijks van afwijkt. Lukt dit niet? Zet dan een timer als extra motivatie.
- Maak een bord op uw werk en vul deze met inspirerende quotes. Ook een to do list mag niet ontbreken, zodat u het overzicht niet verliest en belangrijke opdrachten/onderwerpen niet vergeet. Deze twee punten werken goed om even uw zinnen op iets anders te zetten en u niet volledig te verliezen in één opdracht.

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Astrid Davidzon  |   | 
2-10-2015
 | 
19:02 uur
Perfectionisme... Velen zeggen er blij mee te zijn omdat het ze zoveel oplevert en toch is de prijs die betaald wordt vaak veel te hoog. Bij heel veel gevallen van burn-out is overdreven perfectionisme in het spel. Dus goed om aandacht te besteden aan tips om ervan af te komen.

Ik heb nog een aanvulling op de tips die genoemd worden. Perfectionisme is iets wat de perfectionist niet bij wijze van 'hobby' doet. Er zit een diepere laag onder, een reden die maakt dat heel veel perfectionisten niet zo gemakkelijk kunnen stoppen met hun gedrag. Dan zou het op wilskracht moeten, tegen hun gevoel in en dat is niet de best aangewezen manier.

Ik las net een mooie beschrijving in een artikel op internet van Anna van der Cruyssen, psychotherapeute: ‘Perfectionisme ontstaat doorgaans als een overlevingsmechanisme in de kindertijd. Op zeker ogenblik stelt een kind vast dat het niet voldoet, aan zijn ouders, zijn leerkrachten, zijn vriendenkring … De aangeboren zelfliefde die het kind tot op dat moment had verandert daardoor en manifesteert zich in een nieuwe identiteit. Dat “nieuwe kind” gaat een manier van denken en gedrag ontwikkelen dat tot doel heeft dat anderen hem graag zien en bevestigen.’

Zelf ben ik erg gefascineerd geraakt door perfectionisme (en faalangst, wat er heel erg mee samenhangt). Ik ben van mening dat het pas gemakkelijk wordt om niet meer perfectionistisch te doen als je je onzekerheid hebt overwonnen en je oprecht goed genoeg voelt. En om dat te bereiken moet je de oplossing dieper zoeken. Voor wie er meer over wil lezen, ik heb er veel over geschreven op mijn website (zie link) en in het voorjaar van 2015 verschijnt mijn boek over dit onderwerp.
Harry Heijligers  |   | 
15-10-2016
 | 
11:34 uur
Perfectionisme kan meer kapot maken dan je lief is. Het is een valkuil waar veel mensen aan lijden. Terwijl het in feite gewoon een illusie is. Gelukkig komt wijsheid met de jaren en ik kan zeggen dat naarmate je ouder wordt je gemakkelijker over dingen gaat nadenken. Een van de voordelen van het ouder worden zou ik zo zeggen!

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs