Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Draagvlak afschaffing zelfstandigenaftrek ZZP’ers neemt toe

31 maart 2015 - Het draagvlak onder ZZP’ers voor een mogelijke afschaffing van de zelfstandigenaftrek neemt toe. Naar verwachting komt het Kabinet in dit voorjaar nog met een voorstel hierover.

Vooral als een verdwijning van deze fiscaliteit gecompenseerd wordt door een lager belastingtarief; dán zegt 68 procent van de ZZP’ers geen problemen met deze maatregel te hebben. Dit blijkt uit een groot onderzoek van ZZP Netwerk Nederland; 2.366 respondenten zijn in het onderzoek verwerkt. Het onderzoek vond in de tweede helft van januari 2015 plaats.
 
Compensatie
Opvallend is dat vooral de HBO’ers en academici onder de ZZP’ers bij een compensatie in de fiscale schijven nauwelijks tot geen problemen hebben met een afschaffing (77 procent). "Als je aan ZZP’ers alleen maar vraagt of ze vóór of tégen zijn, dan zijn ZZP’ers massaal tegen," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland. "Maar ook daar zie je dat het percentage langzaam verandert. In 2013, bij een eerder onderzoek van ons, bleek dat zeventien procent geen problemen zou hebben met afschaffing van de zelfstandigenaftrek. Nu is dat 24 procent. Maar om een genuanceerd beeld te krijgen, moet je in dergelijke onderzoeken meerdere scenario’s en vraagstukken durven voorleggen. Je moet niet alleen om een ‘Ja’ of een ‘Nee’ durven vragen. Deze discussie vraagt input en inspiratie op een hoger strategisch en macro-economisch niveau."

Doorzettingsvermogen
Een van de andere mogelijke scenario’s betreft het voorstel van ZZP Netwerk Nederland om de zelfstandigenaftrek over een periode van tien jaar tijd, in tien gelijke delen af te schaffen. Dit stimuleert ondernemerschap, doorzettingsvermogen en een gezonde ambitie om in de toekomst te kunnen groeien en bloeien op eigen kracht (!). 44 procent van de ZZP’ers is daar niet op tegen.
Een hoger percentage (71 procent) zegt dat een ZZP’er bovendien in staat móet zijn om in die tien jaar zichzelf – door goed te ondernemen – te compenseren. Simpelweg door meer omzet te halen en te groeien.

Verschillen tussen ZZP-clubs
De leden van PZO-ZZP (64 procent) en ZZP Netwerk Nederland (73 procent) zitten vrij dicht bij elkaar in het accepteren van de afschaffing mits er financiële compensatie wordt geboden in de belastingschijven. Leden van FNV Zelfstandigen blijven echter ook bij die financiële compensatie voornamelijk tegen. (89 procent wil geen afschaffing). De leden van stichting ZZP-Nederland blijven met 69 procent ook fel tegen afschaffing, ondanks een mogelijke compensatie.

Morele blik
Belangrijk is tevens om te kijken welke morele blik men werpt op het begrip zelfstandigenaftrek. "Ook daar zie je een verschil tussen hoger en lager opgeleiden," zegt Helmers. "Van de HBO’ers en academici, actief als ZZP’er, vindt 22 procent de zelfstandigenaftrek een grondrecht. Hoe lager de opleiding, hoe hoger dát percentage."

Binnen vijf jaar gestopt?
Ook werd in het onderzoek een stelling voorgelegd met betrekking tot het voortijdig stoppen van ZZP’ers. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer dan de helft van de starters binnen vijf jaar stopt als ZZP’er. In die periode wordt echter wel geprofiteerd van een fiscaliteit als zelfstandigenaftrek, die juist bedoeld is om ondernemerschap te stimuleren. 55 procent van de respondenten vindt in dit geval de genoemde fiscaliteit ‘zonde van het geld’ en erkent dat de maatregel dus niet de ultieme gewenste effecten bereikt. Van de hoger opgeleiden vindt zelfs 79 procent dit. Volgens deze respondenten een ‘extra reden om de zelfstandigenaftrek af te schaffen’.

Belastingstelsel
"Dat het draagvlak voor afschaffing van de zelfstandigenaftrek toeneemt, is logisch als ondernemers op een andere wijze worden gecompenseerd," zo besluit Helmers. "Tegelijkertijd draagt deze afschaffing ook bij aan het positief van het hervormen van het belastingstelsel en het creëren van minder onnodige regelgeving c.q. regeldruk. Afschaffing van de zelfstandigenaftrek – eventueel voorzien van een fiscale compensatie – maakt ondernemerschap ook zuiverder. Iedereen weet beter wat hij werkelijk waard is. Het in stand houden van deze fiscale voordelen, betekent ook het in stand houden van een economische luchtbel, die bij de minste of geringste economische tegenslag, alleen maar uit elkaar kan spatten.
Wij hopen dat de politiek de moed heeft om een ambitieuze maatregel voor de toekomst te nemen, die vooral goed is voor Nederland als geheel. De ZZP’ers zijn uiteindelijk zelfstandig en ondernemend genoeg om daar bewust en slim op te kunnen inspelen en daardoor een stevigere basis neer te leggen voor stabielere economische groei."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.