Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Eenvoudige aanpassingen leiden tot eerlijker systeem Ziektewet en WGA

27 augustus 2014 - Minister Asscher heeft een mooie kans om het stelsel rondom de Ziektewet en WGA per 1 januari 2016 eerlijker en eenvoudiger te maken voor Nederlandse werkgevers. In een brief wijst Aon de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op enkele tekortkomingen van het huidige systeem.

Dit betreft tekortkomingen waardoor op verschillende vlakken een ongelijke uitgangspositie ontstaat. Aon pleit er bij de minister voor alle werkgevers in Nederland op 1 januari 2016 de mogelijkheid te bieden om te kiezen voor het eigenrisicodragerschap voor de WGA en de Ziektewet. Dan kunnen zij betere afwegingen maken en premiekosten besparen.

Als gevolg van de Modernisering Ziektewet (Wet BeZaVa), kunnen Nederlandse werkgevers vanaf 1 januari 2016 ook voor de WGA-lasten van (ex-)werknemers eigenrisicodrager worden. Alle werkgevers die na 1 januari 2016 eigenrisicodrager voor de WGA willen blijven, of dit willen worden, moeten uiterlijk 1 oktober 2015 een nieuwe garantieverklaring overleggen aan de Belastingdienst.
Aon adviseert de minister dit moment te benutten om belangrijke herzieningen door te voeren. Concreet noemt Aon het instellen van een vrije keuze voor het eigenrisicodragerschap van de WGA en de Ziektewet en het afschaffen van de zogeheten ‘driejaarstermijn’. Hier zijn werkgevers aan gebonden wanneer ze kiezen voor het UWV, en daarmee het publieke bestel.

Driejaarstermijn werkt verplichte winkelnering in de hand
Het huidige systeem werkt verplichte winkelnering in de hand, stelt Aon. Werkgevers kunnen er voor kiezen om de risico’s van langdurig ziekteverzuim (WGA) zelf te dragen (het zogenoemde ‘eigenrisicodragerschap’) of onder te brengen bij het UWV. Indien een werkgever terugkeert naar het UWV, is deze verplicht daar drie jaar te blijven. Andersom is het wel mogelijk om te allen tijde van het eigenrisicodragerschap tussentijds over te stappen naar het UWV.

"Voor werkgevers die hun risico’s bij het UWV onderbrengen, ontstaat daarmee de vreemde situatie dat eigenrisicodragerschap ineens interessanter kan worden, maar zij niet kunnen overstappen omdat ze met handen en voeten gebonden zijn aan de driejaarstermijn van het UWV," zegt Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij Aon’s afdeling Corporate Wellness. "Anderzijds mogen werkgevers die eigenrisicodrager zijn, wel de overstap maken naar het UWV als hen dat beter uitkomt. Om een gelijk speelveld te creëren, moet de driejaarstermijn voor de WGA en de Ziektewet worden afgeschaft."

Daar komt bij dat de huidige private verzekeringsmarkt voor de WGA sterk verschilt ten opzichte van de situatie ten tijde van de invoering van het eigenrisicodragerschap voor de WGA. Private verzekeraars geven over het algemeen enkel nog contracten af met een maximale verzekeringsperiode van één jaar. "Wanneer een bedrijf er dus voor kiest eigenrisicodrager te worden, dan heeft het slechts een maximale premiegarantie en –zekerheid van één jaar," stelt Rijnbeek.

Vrije keuze voor WGA en Ziektewet
Ook op een ander punt is het huidige stelsel volgens Aon niet eerlijk. Er zijn namelijk twee manieren om het eigenrisicodragerschap voor de WGA te beëindigen. Een werkgever die het eigenrisicodragerschap zelf bij de Belastingdienst intrekt, krijgt gedurende drie jaren (de driejaarstermijn) na deze beëindiging geen toestemming om weer eigenrisicodrager te worden. Het is echter ook mogelijk om het eigenrisicodragerschap te beëindigen door de verzekeraar de garantieverklaring te laten intrekken. In dit geval geldt de driejaarstermijn niet. In theorie kan deze werkgever dus het volgende moment, bijvoorbeeld een half jaar later, weer eigenrisicodrager voor de WGA worden.

Om deze ongelijkheid recht te trekken, pleit Aon ervoor dat het keuzemoment van 1 januari 2016 een moment wordt waarop alle werkgevers in Nederland de mogelijkheid hebben om te kiezen voor het eigenrisicodragerschap voor de WGA. Ook wanneer in de drie jaar voorafgaand aan 1 januari 2016 het eigenrisicodragerschap door de werkgever zelf is beëindigd.

Hetzelfde zou moeten gelden voor de Ziektewet. Werkgevers doen er goed aan om de Ziektewet en de WGA gezamenlijk op te pakken. Doen zij dat niet, dan ontstaan er vanaf 1 januari 2016 situaties waarin iemand ziek uit dienst gaat en door het UWV gere-integreerd zou moeten worden. Maar na twee jaar ziekte komen medewerkers in de WGA terecht, waardoor de ex-werkgever verantwoordelijk wordt voor de re-integratie als hij eigenrisicodrager is voor de WGA.

Door ook voor de Ziektewet een vrij keuzemoment te creëren op 1 januari 2016, kan deze onwenselijke situatie worden rechtgetrokken.

Stelsel blijven door ontwikkelen
"De minister heeft eerder aan de Tweede Kamer te kennen gegeven het stelsel voortdurend te willen optimaliseren," zegt Rijnbeek. "Door de minister te wijzen op enkele tekortkomingen in het systeem en suggesties te doen voor verbetering, hopen we dat hij de datum van 1 januari 2016 aangrijpt om belangrijke en noodzakelijke verbeteringen door te voeren en de uitgangspositie voor alle werkgevers gelijk te trekken."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.