Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zwangerschapsdiscriminatie blijvend probleem

19 november 2013 - Het vinden en behouden van een baan is een flinke uitdaging op een krappe arbeidsmarkt. En helemaal als u ook nog zwanger bent. Gisteren deed het College voor de Rechten van de Mens uitspraak in twee zaken over zwangerschapsdiscriminatie.

De betrokken bedrijven verlengden het contract van hun werkneemster niet. De twee zaken zijn behandeld tijdens de themadag over zwangerschapsdiscriminatie die het College op 24 september jl. organiseerde. De organisaties konden die dag tijdens de zitting uitleggen waarom zij het contract van hun werkneemsters niet verlengden. Dit leidde tot de volgende uitspraken:
- Facility Service discrimineert door een contract met een vrouw niet te verlengen (mede) om redenen die te maken hebben met het moederschap (oordeel 2013-146).
- ArboNed discrimineert door het contract van een zwangere werkneemster niet te verlengen (oordeel 2013-147).

Verboden
Het is in Nederland verboden om een contract niet te verlengen vanwege zwangerschap en moederschap. Uit onderzoek naar discriminatie van zwangere vrouwen van het College in 2012 bleek dat ruim 45 procent van de werkende vrouwen negatieve ervaringen hebben met zwangerschap in relatie tot werk. Ook uit cijfers van het jaarverslag van het College over 2012 blijkt dat zwangerschapsdiscriminatie veel voorkomt. Het aantal uitspraken hierover is met 60 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In juni dit jaar hield het College een peiling waaruit duidelijk werd dat managers in Nederland weinig tolerant zijn richting zwangere vrouwen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.