Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Sectoren rondom bouw willen groeiagenda

17 mei 2013 - Voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland: "De bouw en de woningmarkt moeten echt op gang komen. Anders gaat een groot deel van het binnenlandse MKB echt verloren."

De crisis in de bouw slaat ook diepe wonden in andere branches en sectoren. In een video-interview voor de campagne 'De Bouw Maakt Het' zegt voorzitter Alexander Sakkers van Transport en Logistiek Nederland (TLN) dat het aantal faillissementen in zijn sector vorig jaar met 30 procent is gestegen, en een belangrijk deel daarvan is bouwgelieerd. 
"Onze exportbedrijven gaat het goed," vertelt voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink van FME-CWM, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. "Maar voor bouwgerelateerde bedrijven is het alle zeilen bijzetten." Ook de installatiebranche voelt die pijn. De bouw en de sector ‘zitten aan elkaar vast’, zo vertelt voorzitter Titia Siertsema van brancheorganisatie Uneto-VNI. In het MKB werkt de crisis flink door. "Dat gaat heel breed en heel diep en het duurt al lang," aldus Hans Biesheuvel van MKB-Nederland. 

Ook andere sectoren vragen om een groeiagenda met de bouw

Als Nederland er weer bovenop wil komen, dan moet de bouw overeind geholpen, meent Biesheuvel. "Het begin van herstel van vertrouwen voor de Nederlandse economie begint absoluut bij de bouw." Ook Alexander Sakker (TLN) wil, net zoals de campagne 'De Bouw Maakt Het' een impuls om de economie weer te doen groeien. Daaronder verstaat hij ‘dat je naar je toekomst investeert’. "Dat betekent dat je ervoor zorgt dat de wegen op orde zijn en dat rail, wegen en binnenwateren bij de moderne tijd passen."
Ineke Dezentjé van FME-CWM klinkt een groeiagenda ‘als muziek in de oren’. Zij ziet kansen voor de bouw en de technologiesector om samen te groeien. "Bijvoorbeeld door versneld duurzaamheid en schone technologie op te pakken." Titia Siertsema van Uneto-VNI wil investeringen in verduurzaming van de bouw. "Daaronder wordt verstaan dat de bestaande woonvoorraad aangepakt gaat worden en dat de nieuwbouw die we nog gaan plegen op energiezuinige wijze gebeurt." 

Stappen naar groei

Om de bouw en de economie op gang te krijgen kunnen vandaag stappen gezet worden. "Laat de banken nog eens goed kijken hoe krap ze willen zijn met de kredietverstrekking," stelt Titia Siertsema. Ook wil ze meer ruimte bij de hypotheekverstrekking en voor bouw door corporaties. Volgens Ineke Dezentjé kan de overheid meteen een ander inkoopbeleid inzetten. "Als de overheid zou besluiten om vijf procent innovatief in te kopen dan geef je een geweldige impuls aan de technologie en de bouw. Maar dat komt maar niet los. Ik snap niet waarom."  En wat als we doorgaan met alleen bezuinigen? Alexander Sakker is zeer stellig: "Bezuinigen op de bouw en met name ook op de aanleg van infrastructuur is hard werken om je land geleidelijk aan de helling af te laten glijden." Volgens Hans Biesheuvel moeten economie en bouw absoluut op gang komen: "Anders gaat een groot deel van het binnenlands MKB echt verloren."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.