Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Schatgraven in de administratie: gratis geld en goedkopere leningen

13 mei 2013 - ‘Meer tijd steken in een ordelijke administratie om een grotere kans te maken op krediet bij banken is zinloos,’ kopte de Telegraaf op 25 april, na een poll onder 676 zzp’ers en mkb’ers. Verder denkt 48 procent van de ondernemers dat een lening er sowieso niet in zit. 40 procent geeft als extra reden ‘niet naar andermans pijpen te willen dansen’.

Dat zal allemaal best, maar die percentages zijn eerder een bevestiging van het heersende wantrouwen dat ondernemers hebben jegens hun banken dan een fundamentele aanpak van een probleem dat feitelijk bij henzelf ligt. Bovendien is het maar de helft van het verhaal. Uit de dagelijkse praktijk blijkt namelijk dat een ordelijke administratie wél onmisbaar voor betere toegang tot krediet bij de bank. Ze verbetert namelijk ook de liquiditeitspositie van de ondernemer én is essentieel om achterstallige facturen eerder en vaker betaald te krijgen. Dat stellen Michiel Werkman van Insparco Sparring Power en Peter Kramer van Concredis

Verborgen kapitaal
Een middagje rondspitten en op orde brengen van de administratie haalt verborgen kapitalen boven tafel. Facturen die bij nader inzien nog niet voldaan zijn, maar waar ook geen aanmaningen voor verstuurd zijn, bijvoorbeeld. Of overgebleven potjes geld die niet voor andere doeleinden zijn aangewend. Het is geld dat in bijna iedere onderneming in stapels ordners begraven ligt. 

Optimaal creditmanagement
Een ordelijke administratie is ook de basis voor een optimaal creditmanagement. Daar hebben ondernemers dringend behoefte aan, want twee derde van het MKB in Nederland is ontevreden over het betaalgedrag van zijn klanten. Door de administratie op orde te brengen, worden facturen sneller betaald, verbetert de liquiditeitspositie van de ondernemer en dus zijn financiële positie. Door de administratie te laten versloffen laten ondernemers gratis geld liggen dat ze vervolgens niet bij hoeven te lenen. 

Geld bijlenen
Ten slotte is ook voor het bijlenen een goede administratie van belang. Banken wegen de staat van de administratie namelijk mee in hun kredietbeslissingen. Een geordende administratie maakt in één klap hun grootste risico inzichtelijk. Het biedt ook extra vertrouwen. Daarom bieden banken, als de administratie goed op orde is, aanzienlijk lagere rentes of flexibeler voorwaarden voor het bedrag dat wél geleend moet worden. Of, vanuit de wanhoop geredeneerd: de kans dat je überhaupt krediet krijgt is groter met een geordende administratie. Dat geldt overigens niet alleen voor banken. Angel funds, private equity partijen, investeerders en andere financiers stellen dezelfde eisen. Krediet is nu eenmaal schaars en dat blijft nog wel even zo. Financiers hebben het voor het kiezen en dat betekent dat ze alleen de kleinste (of in ieder geval: meest voorspelbare) risico’s financieren. Ondernemers moeten dus met elkaar concurreren op de markt voor financieringen. 

Investeren is lenen
Iedere ondernemer met serieuze groei-ambities moet investeren. En wie niet zelf beschikt over een zak met geld moet daarvoor lenen. De bedrijfsadministratie, een optimaal creditmanagement en de conclusies die uit beiden getrokken kunnen worden vormen daarvoor altijd het uitgangspunt – zowel voor de ondernemers als voor de potentiële geldschieter.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.