Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Halve finale Jong Ondernemen levert sterke winnaars op

21 mei 2012 - Acht MBO- en acht HBO-studentenbedrijven gingen vorige week de strijd met elkaar aan voor een plek in de nationale finale van Jong Ondernemen. Tijdens de halve finale werden de teams streng beoordeeld op hun online activiteiten en hun salespitch.

Tijdens de halve finale beoordeelde de jury ieder studentenbedrijf op hun online activiteiten en hun verkooppitch. De website werd kritisch onder de loep genomen. Gebruiksvriendelijkheid, contact- en bestelmogelijkheid, reacties op mails en de verwijzing naar en het gebruik van social media gingen door de mangel. Tijdens de verkooppitch keek de jury naar de houding van de verkoper, presentatie van het product of de dienst, overtuigingskracht en het luisteren naar de klant. Jurylid André Kwakernaat, oprichter van Twinfield: "We zijn onder de indruk van de kwaliteit van de sites en de presentaties. En wat een ondernemerschap onder deze jongeren! Complimenten."

Paarden, kistjes en tassen
De winnaars van de MBO-competitie komen uit Groningen, Boxtel, Enschede en Naaldwijk. De ondernemers van studentenbedrijf Impact van het Alfa College Groningen  brachten een boek uit waarin mensen hun wensen kunnen schrijven voor als ze er niet meer zijn. Studenten van het AOC Oost in Enschede – studentenbedrijf Express Yourself - bedachten en ontworpen een equine chest protector: een deken voor paarden die schuurplekken, littekens en witte plekken bij het paard voorkomt. Onder het motto ‘oranje laat je niet kisten’, bedacht en maakte studentenbedrijf Kistje Kopen van Lentiz Greenport in Naaldwijk een kistje met oranje producten. Speciaal voor het EK voetbal. De meiden van 2nDare van Sint Lucas uit Boxtel maken en verkopen tassen van oud treinmeubilair. Een bankje wordt een designertas, een authentiek, puur Hollands, duurzaam en maatschappelijk verantwoord product. 

Portable speakers en kook- en beautyboek

Ook de HBO-bedrijven kwamen uit alle hoeken van het land: Zwolle, Eindhoven, Amsterdam en Almere. De Boom Bell  van studentenbedrijf KF Productions van de Hogeschool Windesheim Zwolle kreeg ook een ticket naar de finale. Zij ontwikkelden een losse speaker waar meerdere stekkertjes in geplugd kunnen worden.
Twee enthousiaste meiden van Fontys Hogeschool Eindhoven vormden Kick en brachten een beautyboek en parfum om de markt. Ook studenten van Scan N Cook van de HES Amsterdam bracht een boek uit. Zij bedachten een studentenkookboek met gezonde en makkelijke gerechten, inclusief QR codes met boodschappenlijstjes.
De jonge ondernemers van O-Box (Windesheim Almere) bedachten een multifunctionele gadget, de Rapid Rollor, om ondermeer oordopjes uit de knoop te houden en je telefoon in te zetten. Opvallend was dat een aantal teams samenwerken met bijvoorbeeld sociale werkplaatsen. Een aantal van de bedrijven gaat een doorstart maken nadat het studentenbedrijf geliquideerd is. 

Deur open naar Europa

De competitie voor MBO en HBO studentenbedrijven bereikt op vrijdag 8 juni haar hoogtepunt. Tijdens de nationale finale op de Floriade in Venlo zal het MBO- en HBO-Studentenbedrijf van het Jaar gekozen worden. De winnaars gaan vervolgens door naar de Europese finale die de Europese organisatie organiseert. De HBO-winnaar zal begin juli Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Skopje (Macedonië).De MBO winnaar gaat half juli naar het Roemeense Boekarest. 

Ondernemerschap ervaren

De studentenbedrijven zijn onderdeel van het Jong Ondernemen onderwijsprogramma, waarbij studenten onder begeleiding een eigen bedrijf oprichten. Ze bedenken een product of dienst, houden marktonderzoek en schrijven een ondernemingsplan. Bedrijfskapitaal verwerven ze door zoveel mogelijk aandelen te verkopen. Aan de aandeelhouders moeten ze dan ook verantwoording afleggen. Op die manier ervaren ze zelf wat ondernemerschap inhoudt. Dit schooljaar doen meer dan 1.200 MBO- en HBO/WO-studentenbedrijven (circe 11.000 studenten) mee aan het programma van Jong Ondernemen op MBO en HBO. Ook op de andere onderwijsniveaus biedt de stichting ondernemerschapsprogramma’s aan.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Merel Groothuis

30-05-2012 08:05  |  

Leuk artikel!

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.