Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 augustus 2010
 

Nederlanders zijn een ondernemend volkje

 
 

Het aandeel ondernemers in de beroepsbevolking, de zogenaamde ondernemersquote, ligt relatief hoog in Nederland. Dit en meer blijkt uit de Internationale Benchmark Ondernemerschap uitgevoerd door EIM.

Van de benchmarklanden heeft alleen Italië, dat zeer veel kleine ondernemingen kent, een hogere ondernemersquote. Bij de internationale benchmark wordt Nederland vergeleken met België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan. 

U-vormig verloop
Zo’n12,0 procent van de Nederlandse beroepsbevolking was in 2008 ondernemer. Het verloop van de ondernemersquote in de periode 1972 t/m 2002 in Nederland is U-vormig: tot halverwege de jaren tachtig daalde de ondernemersquote. Daarna is de aandacht en waardering voor ondernemerschap toegenomen. Dat heeft zich vertaald in een stijgende ondernemersquote. Deze stijgende trend heeft zich vanaf 2002 voortgezet. De toegenomen waardering voor het ondernemerschap is ook in andere landen waarneembaar. 

Weinig snelgroeiende bedrijven
Snelgroeiende bedrijven zijn bedrijven die in drie jaar tijd een omzetgroei van meer dan 60 procent realiseren. Het percentage snelle groeiers in Nederland bedroeg in de periode 2004 t/m 2007 18,8 procent. Vanuit internationaal perspectief gezien is dit percentage laag. In de sector vervoer en diensten zitten over het algemeen de meeste snelle groeiers gevolgd door industrie, energie en bouw. In de sector handel en horeca komen relatief weinig snelle groeiers voor. 

Meer bedrijfsoprichtingen, meer bedrijfsopheffingen

Het jaarlijkse aantal oprichtingen (starters en nieuwe dochterbedrijven) neemt toe in Nederland. In de jaren 2001 tot en met 2003 liep het aantal oprichtingen nog terug. In 2004 was voor het eerst weer sprake van een stijgend aantal oprichtingen en vanaf 2004 groeide het aantal oprichtingen nog harder. In 2008 bestond 12,8 procent van de Nederlandse ondernemingen uit een opgericht bedrijf. In 2007 was dit percentage nog 11,65 procent. Nederland scoort daarmee wederom boven het gemiddelde. Alleen het Verenigd Koninkrijk kent een hogere oprichtingsquote dan Nederland. Het aantal opheffingen (faillissementen en overige opheffingen) - gerelateerd aan het aantal bestaande bedrijven - is in Nederland in de periode 1995-2004 gestaag toegenomen en vanaf 2004 weer gestabiliseerd. Deze opheffingsquote is met 6,9 procent in 2008 in internationaal perspectief gemiddeld.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs