Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

15 december 2011 - Het gaat goed met de zzp'er. Met de helft tenminste. Er is ook een helft die (tijdelijk) werkloos op de bank zit. Dat blijkt nu uit een analyse van Jobbird.com onder ruim 600 profielen van zelfstandigen.

Het is niet zo dat hun dag niet gevuld is (met het zoeken naar nieuwe opdrachten), maar een ‘echte’ werkloze heeft tenslotte ook een dagtaak aan het zoeken naar een nieuwe baan. Is hij dan ook niet werkloos?

Kwaliteit en ervaring
Van alle zzp ‘ers heeft 54 procent tien jaar of langer werkervaring. Deze ervaren en gedreven zzp’ers zijn naarstig op zoek naar nieuwe opdrachten en dat is weer goed nieuws voor bedrijven die zoeken naar kwalitatief goed personeel maar liever geen mensen in vaste dienst nemen. 

Ondernemend karakter
Volgens Jan-Peter Cruiming, oprichter en eigenaar van Jobbird.com, bevestigen de cijfers de tendens dat de Nederlandse werkloosheidscijfers onvolledig zijn: "Zzp’ers die tijdelijk geen opdracht hebben staan niet als werkloos geregistreerd. De SER waarschuwde eerder al voor verborgen werkloosheid in Nederland onder zzp’ers, en dat zien we in onze analyse terug." Cruiming hoopt dat bedrijven een beroep doen op de groep zelfstandigen: "Dat veel zzp’ers thuis zitten is zonde. Zelfstandigen hebben een ondernemend karakter. Dat is juist nu belangrijk voor de economie." 

Onderbetaling

De situatie kan volgens Cruiming goed uitpakken voor bedrijven die in economisch meer onzekere tijden een beroep willen doen op hun flexibele schil: "Het aanbod van zzp’ers is groot, dus bedrijven kunnen kritisch kijken naar het aanbod." Tegelijk waarschuwt Cruiming voor onderbetaling: "Nu de vraag krapper is, moet ondernemerschap blijvend worden beloond. Het mag dus niet zo zijn dat ZZP’ers worden onderbetaald." Een tendens die overigens maar al te zichtbaar is. 

Bezuinigingen overheid

Jobbird.com ziet ook de bezuinigingen van de overheid terug in de cijfers. Bijna tien procent van de ZZP’ers zoekt opdrachten in de sector overheid en non-profit, waar de afgelopen jaren flink in gesneden is. Als tweede sector komt de zakelijke dienstverlening naar voren: 9,4 procent van de zelfstandigen geeft aan hier aan de slag te willen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.