Ondernemen met de beste ondersteuning

Beurs

Update: Randstad boekt meer omzet en onderliggende winst

26 juli 2016 - Randstad Holding heeft de omzet in juni van dit jaar met 2 procent zien oplopen bij een autonome groei van 3,1 procent over het hele tweede kwartaal. Dit maakte het bedrijf dinsdag voorbeurs bekend in zijn kwartaalcijfers. De omzet over het tweede kwartaal steeg van 4,816 miljard euro naar 5,108 miljard euro. Analisten hielden vooraf rekening met een omzet van 5,136 miljard euro. De omzet steeg in totaal met 6 procent, waarvan 1,7 procent negatief als gevolg van wisselkoers effecten en 2,4 procent positief als gevolg van transacties en overnames. De trend in juli, uitgedrukt in volumes, duidt op een voortzetting van de ontwikkelingen in het tweede kwartaal. In de omzet was de bijdrage uit permanent placement 2,2 procent in het tweede kwartaal. Het gaat hierbij om inkomsten uit de definitieve indiensttreding van een kandidaat bij een opdrachtgever. Randstad is deze werknemer dan kwijt en ontvangt voor de gedorven inkomsten een premie. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg de omzet hieruit met 11 procent en bedroeg de bijdrage aan de brutowinst van 963,3 miljoen euro ruim 11 procent. In Nederland steeg de omzet over het eerste kwartaal met 3 procent, in Noord-Amerika bleef de omzet stabiel, in Duitsland steeg de omzet met 5 procent en in Frankrijk met 4 procent. België liet een autonome daling zien van 2 procent. In Nederland verloor Randstad de nodige omzet doordat de Nederlandse overheid een rem op payrolling zette. Het onderliggende bedrijfsresultaat (EBITA) steeg in het tweede kwartaal van ruim 153 miljoen euro naar krap 240 miljoen euro met een EBITA-marge van 4,7 procent. Vorig jaar lag deze op 4,5 procent. Analisten gingen uit van een onderliggend bedrijfsresultaat van 238 miljoen euro. De brutomarge kwam uit op jaarbasis 18,9 procent, een stijging met 20 basispunten. Het overgenomen Proffice, een Zweedse speler op het gebied van staffing, recruitment en outplacement, loopt vanaf 1 februari van dit jaar in de cijfers van Randstad mee. Het aandeel debiteurendagen werd gereduceerd van 51,2 over het tweede kwartaal een jaar terug naar 50,7 dagen. Dit aantal representeert het gemiddeld aantal dagen dat Randstad op de betaling door opdrachtgevers moet wachten. Een dag minder staat voor 70 miljoen euro. Randstad heeft al geruime tijd de ambitie om dit aantal verantwoord te verminderen. Onderaan de streep bleef een nettowinst toewijsbaar aan aandeelhouders over van 153,1 miljoen euro. Over het tweede kwartaal van 2015 rapporteerde het bedrijf uit Diemen een nettowinst van 127 miljoen euro.

Outlook



Voor het derde kwartaal verwacht Randstad een stabiel niveau voor operationele kosten. Vanaf 1 juli lopen het overgenomen Obiettivo Lavoro uit Italie, Careo uit Japan en twago in de cijfers mee. Het Franse Ausy, waarvan de overname in juni van dit jaar werd aangekondigd, wordt naar verwachting in 2017 geconsolideerd. Het management van Randstad kampt al geruime tijd met een zeer beperkt vermogen om vooruit te kijken. "September is erg ver weg voor ons", zo hield CEO Jacques van den Broek dinsdag analisten voor. Dit maakt dat het bedrijf vooral de actuele ontwikkelingen per regio en sector volgt en daar dan op reageert.

Analisten



Analisten beoordeelden de cijfers als licht onder verwachting. Niettemin was het onderliggend bedrijfsresultaat geen verrassing. Analist van KBC Securities Yves Franco zag de Amerikaanse uitzendoperaties over het tweede kwartaal sterker verzwakken dat hij had voorzien. Franco heeft het advies voor Randstad op Kopen staan met een koersdoel van 45,00 euro. Jefferies beoordeelde de resultaten in het algemeen als conform hun verwachting. Het aandeel Randstad noteerde dinsdag op een rood Damrak 5,3 procent lager op 37,58 euro. 

Bron: ABM Financial News

Doorsturen  |  Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.