Ondernemen met de beste ondersteuning

Beurs

Nikkelprijzen drukken omzet Aperam

10 februari 2016 - De dalende nikkelprijs heeft Aperam ook in de laatste maanden van 2015 parten gespeeld. Dit bleek woensdag nabeurs uit de kwartaalcijfers van de fabrikant van roestvast staal. CEO Timoteo Di Maulo liet desondanks weten tevreden te zijn over 2015, waarin de fabrikant het beste bedrijfsresultaat in de laatste vijfde jaar boekte, de balans werd versterkt en het weer overging tot het betalen van dividend. De topman zei evenwel voorzichtig te zijn over de toekomst, vanwege de onzekerheid over de mondiale economie. In het vierde kwartaal verscheepte Aperam 476 duizend ton staal, een toename van krap 5 procent op kwartaalbasis. De omzet liep daarentegen wel terug met bijna 3 procent, van 1.113 miljoen naar 1.081 miljoen dollar. Deze lagere omzet leverde Aperam een bedrijfsresultaat (EBITDA) op van 105 miljoen dollar. De fabrikant zei bij de vorige kwartaalcijfers al te verwachten dat het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal grofweg op hetzelfde niveau zou liggen als de 108 miljoen dollar in het derde kwartaal. Onder de streep restte afgelopen kwartaal een nettowinst van 33 miljoen dollar, 2 miljoen dollar meer dan een kwartaal eerder. Volgens Aperam werden de seizoenseffecten in Brazilië en de uitdagende marktomstandigheden vrijwel volledig gecompenseerd door een hoger activiteitenniveau in Europa en de maatregelen die de fabrikant zelf trof. Over heel 2015 kwam de omzet van Aperam met 4.716 miljoen dollar 14 procent lager uit dan de 5.482 miljoen dollar over 2014. Het bedrijfsresultaat bedroeg 501 miljoen dollar en de nettowinst liep op van 95 miljoen naar 172 miljoen dollar. Naast de dalende nikkelprijs kampte Aperam afgelopen jaar ook met een valutaire tegenwind. Conform verwachting van Aperam daalde de nettoschuld verder. De nettoschuld daalde per eind 2015 naar 316 miljoen dollar. Ultimo september stond de schuld nog op 419 miljoen dollar en eind 2014 was dit 536 miljoen dollar.

Outlook
Voor het lopende kwartaal rekent Aperam op een bedrijfsresultaat dat ligt hoger uitkomt dan in het vierde kwartaal. Ook zal de nettoschuld ligt toenemen, zo voorziet de fabrikant. Op een groen Damrak sloot het aandeel Aperam 1,2 procent lager op 25,72 euro.

Bron: ABM Financial News

Doorsturen  |  Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.