Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Autonieuws
2 november 2017

Hennessey Venom F5: 1. 600 pk, cW van 0. 33 en 480 km/h!

Niet 465 km/h, maar 480 km/h. Sorry voor deze fout, Hennessey, sorry. Wij hadden natuurlijk kunnen weten dat die gesuggereerde topsnelheid nogal aan de lage kant was voor de Venom F5"¶

Waar gaat dit nog over?! Dat vragen we onszelf stilletjes ook af. Bestaat het fenomeen 'supercar' nog wel? Want waar zijn de bolides gebleven met vermogen tussen de pak 'm beet 500 en 700 pk? Ook al best beestachtig.Het lijkt alsof sportwagenbouwers enkel nog oog hebben voor +1.000 pk (en zelfs die ooit zo magische pk-grens is zo magisch al niet meer). Vermogens rond 1.500 pk zijn vandaag de dag eerder regel dan uitzonderlijk. Topsnelheden tussen de 350 en 400 km/h idem dito, waar niet eens zo heel lang geleden 320 km/h nog tegen het absurde aan was. En nu komt het Amerikaanse Hennessey Performance dat alles er extra hard inwrijven met de nieuwe Venom F5, de welhaast onaardse opvolger van de Venom GT.

Geheel eigen ontwerp
In tegenstelling tot zijn voorganger " die eigenlijk was gestoeld op de Lotus Exige " is de Hennessey Venom F5 ontsprongen van een leeg vel papier. En daarbij is onnoemelijk veel carbon toegepast, waardoor het leeggewicht op slechts 1.330 kilogram is blijven steken. Tel daarbij op dat de Venom F5 is uitgerust met een zwaar opgefokte, 7.4 liter grote biturbo-V8, goed voor " hou je vast " 1.625 pk, en je hebt een uiterste dodelijke cocktail. Niet in de laatste plaats vanwege de zeer lage cW-waarde van 0.33. Ter vergelijk: de Koenigsegg Agera RS heeft een luchtweerstandcoŽfficiŽnt van 0.35.

Zowaar zelf poken
Geloof het of niet, maar de Venom F5 is desgewenst te koop met een handgeschakelde versnellingsbak. Of dat verstandig is, betwijfelen we echter, want je moet welhaast over een Formule 1-superlicentie beschikken om de prestatiedrang van de Venom F5 bij te kunnen benen. Waarom we dit denken? Wel, voorzien van (standaard) sequentiŽle transmissie staat er namelijk al binnen tien seconden(!) 300 km/h op de klok. Van daar naar 400 km/h knallen duurt nog eens tien tellen. Ter vergelijk: de LaFerrari moet de 280 km/h dan nog aantikken.

Bugatti
De topsnelheid van de Venom F5? Hennessey heeft er naar eigen zeggen ruim 480 km/h mee gehaald. Niet van deze planeet, denk je dan, maar voor de Texanen niets minder dan noodzakelijk. CEO John Hennessey is er namelijk op gebrand Bugatti voor eens en altijd te verslaan als bouwer van 's werelds snelste productieauto.

Koopje
Of de Hennessey Venom F5 daadwerkelijk de nieuwe wereldrecordhouder in spe is, moet nog officieel vastgesteld worden. Zeldzamer dan de Bugatti Chiron is 'ie zeker met maximaal 24 te bouwen exemplaren. De stukken goedkoper, want de stukprijs bedraagt 'slechts' 1,6 miljoen dollar, de helft van de hypercar uit het Franse Molsheim.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken