Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Dit kun je maar beter weten over de nieuwe Porsche Cayenne

28 augustus 2017 - De nieuwe Porsche Cayenne is officieel en vanaf 3 december te bezichtigen in de showroom. In die tussentijd op de hoogte zijn van de voornaamste zaken over deze alweer derde generatie? Lees dan vooral verder. Je weet immers maar nooit door wie je ondervraagt wordt.



Twee keer kijken
Vijftien jaar later en de Cayenne tikt z'n derde generatie aan. Mocht je dat niet meteen in de smiezen hebben, dan neemt niemand je dit kwalijk. Behalve Porsche misschien, maar dat is dan diens eigen schuld. Had het de nieuwe Cayenne maar niet zo sterk op z'n voorganger moeten laten lijken.Sterker, van voren is het zowaar voor de Cayenne-kenner moeilijk om de twee uit elkaar te houden. Ondanks de voortaan veel verder opengesperde grille. Van de koplampen, motorkap, wielkasten en A-stijlen daarentegen zou je welhaast zweren dat ze inwisselbaar zijn. Is niet zo, maar het geeft wel aan dat Porsche nog altijd heel tevreden is over de algehele aanblik van de Cayenne.Wil je de nieuwe Cayenne meteen als zodanig herkennen, dan moet je echt bij de achterzijde wezen. Daar is het grote designnieuws te vinden. Gelukkig maar, want dat was nu net de minst aantrekkelijke kant van de Cayenne. Vonden ze kennelijk ook in Zuffenhausen, met veel elegantere achterlichten op de nieuwe generatie tot gevolg. Volgestopt met LED's uiteraard. Net als aan de voorzijde trouwens. Fraai is zelfs de flinterdunne lichtbalk die beide achterlichtunits met elkaar verbindt.

Slimme verlichting
Over verlichting gesproken. Dat is voortaan een stuk intelligenter. Zo is het Porsche Dynamic Light System voortaan verkrijgbaar, voorzien van bocht- en snelwegverlichting. Nog meer de blits maken? Opteer dan voor de top-of-the-line Matrix Beam LED-koplampen met PDLS Plus. Liefst 84 individueel aangestuurde LED's zorgen daarbij voor een volledig variabele lichtverdeling en veel lichtopbrengst. Ook maakt dit lichtsysteem het mogelijk om met grootlicht te rijden zonder tegenliggers te verblinden. Bovendien voorkomt het verblinding door licht dat op verkeersborden valt, iets dat Porsche Adaptive Sign Glare Control noemt.

Je a


ltijd al piloot willen voelen"¦
"¦bestel dan sowieso de nieuwe Porsche Cayenne. Nu deed het dashboard en de middenconsole al behoorlijk denken aan dat van een Boeing of Airbus, de cockpit van de nieuwe Cayenne doet dat zowaar nog sterker. In grote lijnen is ook hier het lijnenspel gelijkgebleven aan hoe het was, al is de tekenpen zichtbaar een stuk strakker gehanteerd en meer van deze tijd. In tegenstelling tot de grote centrale ventilatieroosters eisen voortaan grote schermen de aandacht op. Net als bij de Panamera.Het grootste display, dat een diameter heeft van 12,3 inch, kan zowel door aanraking als via stemgeluid bediend worden. De meest veelvuldig gebruikte functies zijn nog altijd via fysieke knoppen " op de middenconsole " te raadplegen. Ook nog ouderwets vertrouwd is de centraal voor de bestuurder geplaatste analoge toerenteller. Echter, twee digitale schermen à  7 inch flankeren dit typische Porsche-detail voortaan. Hierop kan je van alles aflezen over de auto. Je kan ze zelfs deels naar eigen wens instellen. Idem dito het startscherm en het hoofdmenu.

Grotere voetafdruk
Op de foto's is het niet goed te zien, maar de Cayenne is wel degelijk een slag langer geworden. Ruim zes centimeter, wat de totale lengte op 4,92 meter brengt. De breedte bedraagt net geen twee meter terwijl de hoogte juist ietsje afnam met een krappe centimeter. De wielbasis is gelijk gebleven met 2,90 meter en het compartiment dat dan ook het meest profiteert van de extra centimeters is het bagageruim. Daar past met standaard 770 liter voortaan 100 liter meer in.

Beperkte motorkeus
Vanaf de marktintroductie is er keuze uit slechts twee motoren. Meer opties zullen er geheid volgen, maar voorlopig moeten klanten het stellen met twee benzineversies. De sterkste benzine betreft de reeds uit de Panamera alsook Audi RS 5 Coupé bekende 2.9 liter V6-biturbo. In de Cayenne S is het blok goed voor 440 pk bij een koppel van 550 Nm. Accelereren naar 100 km/h is hiermee in een indrukwekkende 5,2 seconden voltooid (met het optionele Sport Chrono pakket zelfs 4,9 seconden). Het gas erop houden heeft zin tot 265 km/h. Daarna verliest de Cayenne S het van de luchtweerstand. Is dik 400 pk iets te veel van het goede, schaam je dan vooral niet voor de 'instapper'. De drieliter zescilinderturbo daarvan levert nog altijd 340 pk, een trekkracht van 450 Nm en kan in 6,2 seconden naar de honderd snellen (5,9 seconden met Sport Chrono pakket). De topsnelheid ligt op 245 km/h.

Drie auto's in één
Porsche is van mening dat de Cayenne nu nog meer de eigenschappen van een sportauto, offroader en een limousine combineert. Dit denkt het mede bereikt te hebben dankzij een lichter chassis en carrosserie (dat geheel uit aluminium is opgetrokken). Alle besparingen bij elkaar opgeteld is er 65 kilogram aan gewicht bespaard. Dat helpt veelal, maar ook het uitbreiden en finetunen van de rijfeatures dragen bij aan de claim dat de nieuwe Cayenne echt van alle markten thuis is.Zo zijn er speciale on- en offroad-modi voor zowat elk denkbare situatie en beschikt iedere Cayenne over actieve vierwielaandrijving, terwijl een gloednieuwe 8-traps Tiptronic S-transmissie voor de overbrenging zorgt. Het variabele Porsche Traction Management verdeelt vervolgens de aandrijfkrachten automatisch over voor- en achteras.

Twee modelprimeurs
Voor wie maximaal comfort wenst is er luchtvering in combinatie met rolstabilisatie. Twee heuse primeurs voor de Cayenne zijn achterwielsturing en Porsche Surface Coated Brake met tungsten-carbide coating, een hele mond vol. Dat laatste draait om stalen remschijven met een speciale coating die voor hogere frictiewaarden zorgt, terwijl slijtage en de afgifte van remstof worden verminderd. Of ze ook beter remmen is onduidelijk. Wel zijn ze visueel een eyecatcher volgens Porsche, vanwege hun speciale glans. Keramische remmen staan ook op de prijslijst.

Prijzen
Ook al bekend zijn de vanafprijzen. En bestellen kan per direct. Zo start de verder naamloze Cayenne bij € 109.800,- en geraak je van de Cayenne S minstens € 129.100,- armer. Eerst fysiek bezichtigen kan op de IAA Frankfurt over enkele weken en anders per 3 december.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.